NOUTĂȚI

Șapte indivizi, condamnați la pușcărie pentru pregătirea destabilizărilor în timpul protestelor organizate de Șor

Compus de Redacția STAR

Șapte indivizi au fost condamnați la pușcărie pentru o perioadă de până la 3 ani și 5 luni pentru pregătirea destabilizărilor în timpul protestelor antiguvernamentale organizate de oligarhul fugar Ilan Șor, în anul 2023, în Capitală. Deși au fost condamnați, aceștia nu au fost încarcerați, iar pentru a asigura executarea pedepselor, le-a fost aplicată măsura preventivă de interdicție de a părăsi țara.

Pedepsele au fost dictate de Judecătoria Chișinău, cu sediul în sectorul Buiucani, și pot fi contestate în termen de 15 zile la Curtea de Apel Chișinău. Indivizii, cu vârstele cuprinse între 21 și 39 de ani, din nordul țării, nu-și recunosc vina. Trei dintre ei au fost investigați în trecut pentru furt și jaf, iar organizatorul grupului, în vârsta de 40 de ani, din municipiul Bălți, deține și cetățenia rusă.

Potrivit magistraților, condamnații ar fi fost membri ai grupului criminal Șor, ei fiind ,,specializați” în provocarea destabilizărilor în timpul întrunirilor în masă cu participarea a aproximativ 50.000 de persoane. Protestele au fost organizate în perimetrul Pieței Marii Adunări Naționale, precum și în apropierea sediilor Președinției, Parlamentului, Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, Ministerului Afacerilor Interne și Companiei „Teleradio-Moldova” din Chișinău. Condamnații ar fi recrutat și plătit tineri cu pregătire sportivă pentru a destabiliza protestul din 12 martie 2023.

,,Conform planului stabilit, manifestaţia anunţată paşnică, urma să degenereze în dezordini în masă. În acest scop, unul dintre inculpați a organizat deplasarea persoanelor recrutate în municipiul Chişinău în ziua de 11 martie 2023, precum şi cazarea lor în ziua de 11 spre 12 martie 2023 în imobilele din municipiul Chişinău, unde urmau să aştepte verificarea şi instructajul final din partea lui”, se arată în comunicatul de presă emis de instanță.

Persoanele racolate au fost împărțite în mai multe grupuri pentru a se infiltra printre participanții la protest sub pretextul nemulțumirilor legate de situația internă a țării. Planurile indivizilor au fost date peste cap de structurile de drept care i-au reținut cu o zi înainte de manifestația planificată.

Ulterior, șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a anunțat că protestul organizat de fostul partid Șor urma să fie destabilizat de persoane cu antecedente penale sau cu pregătire sportivă, acestea fiind plătite cu până la zece mii de dolari. Potrivit lui Viorel Cernăuțeanu, în spatele operațiunii ar fi fost serviciile specializate ale Rusiei. Oligarhul fugar Ilan Șor, care se ascunde de justiția de la Chișinău la Moscova, a organizat mai multe manifestații antiguvernamentale anul trecut după ce președintele Maia Sandu a avertizat că Rusia pregătește o lovitură de stat.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu