NOUTĂȚI

Moment istoric la Ungheni. România construiește din fonduri europene primul pod în regim de autostradă

Compus de Redacția STAR

Zi istorică la Ungheni. A fost semnat contractul de construcție a primului pod în regim de autostradă ce va lega localitățile Ungheni din România și Ungheni din Republica Moldova. Proiectul, valoarea căruia este de aproximativ 30 de milioane de euro, va fi finanțat în cea mare parte din fonduri europene.

Noul pod, care va interconecta infrastructurile rutiere din Republica Moldova și din România, va avea patru benzi de circulație și va fi parte a Autostrăzii Unirii A8, Iași -Târgu Mureş, inclusă în rețeaua trans-europeană de transport și a lotului de autostradă care va lega Ungheni de Chișinău. Podul va facilita accesul din Republica Moldova spre rețeaua de autostrăzi a Uniunii Europene La ceremonia de semnare a contractului, au participat oficiali de pe ambele malului ale Prutului.

,,Este un pod la nivel de autostradă. Face parte a Autostrăzii Unirii A8 pe care demersurile sunt pe final. Acest pod va fi un pod din două poduri are aproximativ 260 de metri. Execuția lucrărilor va începe în martie-aprilie anul viitor, 6 luni sunt rezervate pentru proiectare’’, a spus Irinel Ionel Scrioșteanu, secretar de stat la Ministerul Transporturilor din România.

Semnarea contractului s-a făcut în cadrul Forumului Regional Agenda pentru Transformare și Integrare care a reunit autorități publice centrale și locale și antreprenori din România și Republica Moldova.

,,Aleșii locali și antreprenorii trebuie să cunoască că cât mai bine și cât mai mult din oportunitățile pe care integrarea europeană le oferă. Iar faptul că avem autorități publice locale și centrale din România care pot vorbi despre experiența României. Să dea exemplu din avantajele pe care le-a avut România, odată cu integrarea europeană’’, a spus Adrian Dupu, secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu a ținut să le mulțumească responsabililor de la București pentru această investiție și a menționat că acest proiect demonstrează că suntem parte a marii familii europene și că locul Moldova este în UE.

,,Eu uitându-mă la multitudinea de proiecte de infrastructură, mediul academic, educația. Eu vreau să vă spun că din observațiile mele, ultimii trei ani chiar dacă ei au fost marcați de crize care s-au suprapus una peste alta. Eu cred că ceea ne-a reușit nouă în această perioadă e să găsim oportunități și să transformăm aceste crize în oportunități’’.

Documentul semnat la Ungheni prevede ca, până în anul 2026, compania românească desemnată va realiza proiectul de amploare.

Acest material jurnalistic este realizat în cadrul proiectului „Promovarea avantajelor aderării Moldovei la UE prin exemplul experienței României”, finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova. Conținutul acestui material jurnalistic nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu