NOUTĂȚI

Patru sute de mii de tone de semințe de grâu vor fi distribuite fermierilor afectați de secetă

Compus de Redacția STAR

Patru sute de mii de tone de semințe de grâu vor fi distribuite fermierilor afectați de secetă, a anunțat vineri ministrul Agriculturii și Industriei alimentare, Vladimir Bolea. Potrivit lui Bolea, fermierii vor putea primi semințele dacă vor prezenta documente care confirmă că au fost afectați de secetă. Semințele vor fi furnizate de Organizația pentru Alimentație și Agricultură a ONU.

,,În acest an, banii pe care în mod obișnuit FAO îi distribuia pentru diferite alte tipuri de activități care au fost plănuite, la cererea și solicitarea Ministerului Agriculturii, vor fi redirecționați pentru achiziția a aproximativ 400 de mii de tone de material semincer, și vorbim despre grâu, care va veni în sprijinul agricultorilor din raioanele Republicii Moldova, care au prezentat acte de secetă și sunt deja înregistrați în registrele Ministerului Agriculturii’’.

Bolea a adăugat că, în acest an, peste 10 mii de hectare de culturi au fost afectate de secetă în proporție de 70-80%, iar aproximativ 945 de mii de hectare au fost afectate în proporție de 81-100%. Ministrul a menționat că deja 200 de fermieri au depus cereri la Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură pentru a primi asistență financiară din cele 100 de milioane de lei alocate anterior din fondul de rezervă. Directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandru Bădărău, a declarat că orice ajutor este binevenit, dar totul depinde foarte mult de perioada în care acesta va ajunge.

,,Va fi un ajutor cât-de-cât de mic, dar este un ajutor pentru ca fermieri cei mai afectați, mai ales de grâu, că am înțeles aceasta cantitatea va fi pentru grâu, să poată primi acest material semincer. Nu cunosc cât de rapid o să fie repartizat, dar oricum va dura, va dura repartizarea acestui ajutor. Pentru că el urmează să vină, să fie aprobat și să fie distribuit ulterior’’.

El a ținut să menționeze că aproape toți fermierii din asociație au primit certificate care atestă că au fost afectați de secetă.

Anterior, fermierii au protestat și au cerut declararea stării de urgență în agricultură la nivel național. În urma acestor proteste, parlamentul a adoptat o lege specială care prevede mai multe măsuri de sprijin pentru agricultorii care au fost afectați de secetă.

Cu toate acestea, fermierii au ieșit din nou la protest, declarând că legea adoptată este ineficientă și au cerut să discute cu președinta Maia Sandu. Pe 25 septembrie, Sandu a avut un dialog de două ore cu agricultorii la Președinție, cu scopul de a găsi soluții pentru problemele din agricultură. Atunci, președintele a recunoscut existența unor probleme reale în acest domeniu și a promis că va discuta cu parlamentul, guvernul și ministerul de profil pentru a relua dialogul cu fermierii în vederea rezolvării acestora.

Alexandru Bădărău a mai spus că vineri a avut loc o întâlnire între agricultori, Ministerul Agriculturii și creditori, în cadrul căreia s-a ajuns la concluzia că, indiferent dacă legea va fi modificată sau nu, fermierii ar trebui să profite de ea pentru a încetini, măcar parțial, acumularea datoriilor.

De asemenea, Bădărău a menționat că fermierii vor avea săptămâna viitoare o întâlnire cu reprezentanții Comisiei parlamentare pentru agricultură pentru a începe discuțiile privind posibile modificări ale legii.

Totodată, Vladimir Bolea a trimis o scrisoare oficială către 27 de miniștri ai agriculturii din țări ale UE, SUA, Canada, Japonia și Norvegia, solicitând sprijin pentru crearea unui Fond de Dezvoltare și Solidaritate pentru agricultura din Moldova.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu