NOUTĂȚI

Liderul CUB, Igor Munteanu, califică decizia CEC, care a refuzat să-l înregistreze în cursa electorală, drept neconstituțională

Compus de Redacția STAR

Liderul CUB, Igor Munteanu, califică decizia Comisiei Electorale Centrale, care a refuzat să-l înregistreze în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale, drept neconstituțională și o execuție publică. În cadrul unei conferințe de presă, susținută miercuri, Munteanu a mai precizat că își va căuta dreptatea în instanțele de judecată. Mai mult, acesta a declarat că a rămas surprins de faptul că o listă de subscripție eliberată pentru un alt concurent electoral, Victoria Furtună, a ajuns în setul lui de documente. Reprezentanții CEC spun că au avut suficiente probe pentru a nu-l înscrie în cursa electorală pe președintele CUB.

,, Calific decizia de ieri a Comisiei Electorale Centrale drept o execuție publică pentru un candidat incomod puterii. Motivele sunt multiple, motivele invocate printr-un raport care ne-a fost prezentat. Dar este clar că a existat foarte multe neconcordanțe între semnăturile puse pe listele de subscripție de către cetățeni și baza de date a Comisiei Electorale Centrale. Respectiv din motivele care s-au invocat fie de scrierea ne caligrafică, fie de anumite date care au fost interpretate eronat de către angajații Comisiei Electorale Centrale, fie că cei care au semnat pentru noi în cele 22 de raioane nu aveau viză de reședință în raionul respectiv, fie nu aveau dreptul de vot’’.

Reprezentanții CEC resping toate acuzațiile și susțin că la baza deciziei au stat mai multe încălcări depistate.

,, Comisia Electorală Centrală nu comentează declarațiile politice. În activitatea sa de organizare și desfășurarea alegerilor instituția se conduce strict de prevederile legale. Referitor la acest caz țin să spun că toate argumentele și motivele care au stat la baza deciziei de a respinge cererea de înregistrare în cursa electorală acestui candidat desemnat se regăsesc în hotărârea aprobată de membrii comisiei’’, a spus Rodica Sîrbu, purtătoarea de cuvânt a Comisiei Electorale Centrale.

Contactat telefonic de ONE TV liderul CUB, Igor Munteanu ne-a spus că pentru el este o surpriză faptul că o listă de subscripție din dosarul său îi aparținea candidatei Victoria Furtună.

,,Nu ne dăm seama cum s-a întâmplat acest lucru. Cei care au lucrat în teritoriu în foarte multe cazuri posibil că au lucrat și pentru cu alte persoane. Asta este singura ipoteză care mi se pare plauzibilă’’.

Am încercat să obținem un comentariu de la purtătoarea de cuvânt a Partidului Acțiune și Solidaritate, Aurica Jardan privind acuzațiile aduse de Igor Munteanu la adresa partidului de guvernământ, însă aceasta nu ne-a răspuns nici la apelurile noastre, nici la mesajele expediate.

Comisia Electorală Centrală a înregistrat în total 11 candidați în cursa pentru alegerile prezidențiale. Este vorba despre Alexandr Stoianoglo, susținut de PSRM; Maia Sandu, candidata PAS; Renato Usatîi, desemnat de formațiunea Partidul Nostru; Vasile Tarlev, reprezentantul Partidului pentru Viitorul Moldovei; Irina Vlah, candidat independent; Ion Chicu, candidatul PDCM; Andrei Năstase, candidat independent; Octavian Țîcu, reprezentantul Blocului electoral „Împreună”; Victoria Furtună, candidat independent; Natalia Morari și Tudor Ulianovschi, ambii candidați independenți.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu