NOUTĂȚI

Fermierii, reprezentanții companiilor creditoare și președintele Maia Sandu, s-au așezat la masa discuțiilor

Compus de Redacția STAR

Fermierii, reprezentanții companiilor creditoare și președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, s-au așezat miercuri la masa discuțiilor. Întrevederea de două ore de la Președinție a avut drept scop identificarea unor soluții pentru problemele agricultorilor. Principalul subiect a fost revizuirea legii speciale privind măsurile de sprijin pentru fermierii afectați de secetă, adoptată de Parlament în dat de 13 septembrie. Președintele a declarat că, într-adevăr, în domeniul agriculturii există o serie de probleme și a promis că va discuta cu reprezentanții Parlamentului și ai Guvernului, astfel încât aceștia, prin dialog cu agricultorii, să poată ajunge la pași concreți pentru rezolvarea problemelor din acest domeniu.

,,-Am văzut deschidere din partea furnizorilor participanți pentru extinderea perioadei de achitare a datoriilor. E nevoie să identificăm un instrument clar prin care să protejăm fermierii de penalitățile exagerate și silite. -Voi discuta cu Parlamentul și Guvernul pentru a deschide o comunicare nouă cu fermierii ca, prin dialog, să se identifice soluții de comun acord, ținând cont de solicitările sectorului cerealier, ale furnizorilor de inputuri, dar și de capacitățile bugetare ale statului. -Voi îndemna ministerul să transparentizeze subvențiile acordate prin publicarea unei liste complete a tuturor celor care au beneficiat de subvenții din partea statului’’, a scris președinta pe Facebook.

La rândul său, directorul executiv al asociației Forța Fermierilor, Alexandru Bădărău, a declarat că în prezent agricultorii așteaptă reluarea dialogului cu Guvernul și Parlamentul, cu participarea reprezentanților companiilor creditoare și ai Băncii Naționale, pentru a revizui legea adoptată pe 13 septembrie.

,,Dacă sunt mulțumiți membrii asociației? Nu vă pot spune până la capăt, dar idea că noi suntem în așteptarea deciziilor concrete și nu doar noi, dar toți participanții de astăzi la ședință, pentru că efectiv ramură agricolă se află în prag de colaps. Ca să înțeleagă oamenii și acei de la sate care primesc pensii foarte mici și pensionarii pentru că este investiția statului în dezvoltarea localităților rurale. Fără locuri de muncă și fără activitatea economică în sat nu există satul’’.

Bădărău a adăugat că o altă cerere a fermierilor, și anume demisia ministrului agriculturii, Vladimir Bolea, nu a fost satisfăcută, ceea ce a provocat nemulțumirea agricultorilor. Alți fermieri din sudul țării, prezenți la întâlnire, au fost mai categorici în ceea ce privește rezultatele întrevederii.

,,Cinstit, sânt din raionul Cahul, dar nu știu ce le spun la agricultori. S-întrebă băieții, până la urma ce am rezolvat? Nimic practic. Nimic practic, toate întrebările noastre au fost luate nu în serios, am în vedere de ministrul agriculturii. Propunerile care au fost înaintate din partea fermierilor nicidecum n-au fost incluse în legea. Nu știm, nu știm avem 90% de agricultori care falimentează anul aista’’, a spus Gheorghe Jurcanu, fermier din Cahul.

,,A fost mai mult o întâlnirea de imagine, atât. Părerea mea despre această lege vă spun așa, a fost gândită cap coadă de domnul ministru Bolea, fără ca să facă vreo consultare ori cu fermierii ori cu furnizorii de imputuri. Noi nu cerem soluții de moment, noi cerem soluții pe termen lung. Dar soluțiile pe termen lung s-obțin doar la masa de dialog și doar cu persoane care sânt competente. Și ei s-o cerut demisia domnului ministru agriculturii, care iarăși am avut confirmare că el este cel mai bun, care face performanța și el n-o să fie schimbat niciodată, poată să moară toți fermieri din țara’’, a spus Dinu Todos, fermier din Cahul.

Potrivit lui Bădărău, în prezent, asociația Forța Fermierilor așteaptă o invitație la dialog din partea reprezentanților Guvernului, iar agricultorii sunt pregătiți pentru discuții, inclusiv cu Bolea. Bădărău a adăugat că până pe 10 octombrie, cât timp fermierii sunt ocupați cu recoltarea și prelucrarea câmpurilor, protestele nu vor fi reluate. Directorul asociației nu a putut răspunde dacă protestele vor fi reluate mai târziu și în ce condiții.

Pe 19 septembrie fermierii au organizat un protest în fața Președinției. Aceștia au cerut șefului statului să trimită legea specială, adoptată anterior, înapoi în Parlament pentru revizuire urgentă. Atunci agricultorii ai fost invitați pe 25 septembrie la discuții cu șefa statului. A doua zi după proteste, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că legea poate fi revizuită după ce agricultorii vor purta discuții cu Guvernul, Ministerul Agriculturii și Ministerul Finanțelor.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu