NOUTĂȚI

Pagubele provocate de inundațiile puternice de săptămâna trecută se ridică la 40 de milioane de lei

Compus de Redacția STAR

Pagubele provocate de inundațiile puternice de săptămâna trecută se ridică la 40 de milioane de lei, au anunțat autoritățile municipale. Potrivit edilului Capitalei, Ion Ceban, în mare parte, consecințele ploilor din oraș au fost deja înlăturate.

,, Vă rog să faceți aceste demersuri, inclusiv către Guvern, pentru ca a fi acoperite măcar parțial din resursele prevăzute pentru astfel de situații. Reiterez, tot ce este de înlăturat, a fost practic înlăturat. Au rămas câteva porțiuni de drumuri care trebuie reparate neapărat. Mai este mult praf pe unele zone, vă rog mult să asigurați și totodată sunt unele zone poate nu neapărat vizibile, atât trotuare cât și carosabilul în care s-au format găuri, rog prin toate instrumentele posibile să se intervină’’.

Totodată, edilul a recunoscut că sistemul de canalizare pluvială din Capitală face cu greu față volumului mare de apă în timpul averselor puternice.

,,Da, atunci când avem un debit de apă de 50-60-70 litri/m2 în asemenea circumstanțe niciun oraș nu este pregătit și Chișinăul, tot, cu greu face fața. Vreau să rog, în continuare, că oamenii atunci când sunt alertați, au fost aceste alerte comunicate public, este să evite, dacă nu există urgențe, să iasă în oraș’’.

Ploile torențiale au adus prejudicii și locatarilor de pe strada Podul Înalt, din sectorul Ciocana, unde o porțiune de drum s-a surpat, iar un gard imens din beton s-a prăbușit. Întrebată de jurnaliști de ce până luni nu s-a intervenit pentru a lichida consecințele furtunii, Sinilga Școlnic, pretorul sectorului Ciocana, a precizat că serviciile muncipale vor interveni marți.

,,A fost necesar de lichidat gazul. Plus agenții care au Moldtelecom, apă, toate firele trebuiau verificate. Au fost neconformități, ele au fost înlăturate’’.

În zilele de 14-15 septembrie, Republica Moldova a fost sub avertizare de instabilitate atmosferică. Ploile au provocat pagube imense: mai multe drumuri au fost distruse, iar gospodăriile – inundate.

Pe rețelele de socializare au fost plasate mai multe poze și filmulețe cu puhoaiele care au înghițit mai multe mașini, iar cel puțin trei persoane au fost purtate de șuvoaie pe carosabil pe lângă automobile și troleibuze din Capitală. Două tinere au ajuns sub roțile unei mașini care staționa la semafor.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Daniel Voda, Comisiile pentru Situații Excepționale din țară evaluează pagubele, iar Guvernul va interveni acolo unde autoritățile raionale nu vor avea bani suficienți.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu