NOUTĂȚI

Cel puţin 21 civili au fost răniţi, duminică seara, după atacurile aeriene ale Rusiei asupra oraşului Zaporojie

Compus de Redacția STAR

Cel puţin 21 de persoane, inclusiv un copil, au fost rănite, duminică seara, în urma atacurilor aeriene ale Rusiei asupra oraşului ucrainean Zaporojie. Una dintre bombele ghidate a căzut în piața din centrul orașului, unde au fost avariate instituții de învățământ, mașini, unități de catering și o bibliotecă. O altă bombă lansată de armata rusă a căzut în curtea unui bloc cu cinci etaje, unde a izbucnit un incendiu.

,,Scara patru, unde a căzut bomba, nu mai este locuibilă. Totul a ars, balcoanele, totul. Sticlele s-au împrăștiat îndată. M-am ridicat imediat să mă îmbrac. Ușa era blocată, abia mai târziu am reușit să o deschid cumva.”

„Au fost explozii; pur și simplu, toate camerele și ușile au fost aruncate în aer. Eram cu toții în cameră. Am supraviețuit printr-o minune.”

„Când s-a produs explozia, am reușit doar să mă întorc pe cealaltă parte și să-mi acopăr fața. Se pare că nu mi-a reușit.”

În urma rănilor provocate de explozie, două femei de 94 și 23 de ani au fost spitalizate.

„M-a sunat aproape de ora 12. Mi-a spus că geamurile au căzut peste ea. Sticlele i-au tăiat mâinile și picioarele. La mână a fost cusută. ”

„Suntem din Bahmut. Acolo am trecut prin aceleași grozăvii, când am mers noaptea la culcare și ne-am trezit din cauza unei bubuituri. Peste noi au căzut bucăți de sticlă. Am început să facem același lucru, ne-am ridicat să facem curățenie.”

Kremlinul neagă în repetate rânduri că armata rusă efectuează atacuri deliberate asupra infrastructurii civile din orașele și satele Ucrainei, ucigând populația civilă și distrugând spitale, școli, grădinițe, obiective energetice și de aprovizionare cu apă. Între timp, Kremlinul a anunțat că refuză propunerea Kievului de a se așeza la masa de negocieri în cadrul următorului summit de pace, planificat pentru luna noiembrie.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Maria Zaharova, a declarat că formula de pace a președintelui Zelenski este „neserioasă” și „absolut neviabilă”, prin care Ucraina și comunitatea internațională intenționează să „prezinte Rusiei un ultimatum de capitulare”. Ea a adăugat că Moscova nu renunță la soluționarea conflictului prin intermediul unui proces diplomatic, dar a adus aminte că, pentru asta, Ucraina trebuie să se conformeze președintelui Vladimir Putin și să abandoneze regiunile Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson, precum și să renunțe la ambițiile sale de aderare la NATO. Kievul și comunitatea internațională au calificat aceste cerințe ca fiind injuste, precizând că, de fapt, aceasta înseamnă capitularea Ucrainei.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski intenționează să prezinte joi președintelui american Joe Biden și celor doi candidați la Casa Albă, Kamalei Harris și lui Donald Trump, prevederile planului de victorie al Ucrainei pentru încheierea războiului provocat de Rusia. Conținutul acestui plan nu a fost încă făcut public oficial. Potrivit presei, documentul va include o listă detaliată a armelor și echipamentelor militare necesare Kievului pentru a învinge Rusia, precum și autorizația de a ataca teritoriul statului rus cu rachete cu rază lungă de acțiune.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu