NOUTĂȚI

Popșoi: Rămânem fermi în a păstra pacea în întreaga țară, inclusiv în regiunea transnistreană

Compus de Redacția STAR

Republica Moldova este ferm hotărâtă să păstreze pacea în întreaga țară, inclusiv în regiunea transnistreană, în contextul războiului provocat de Federația Rusă în Ucraina. Acest mesaj a fost transmis de ministrul moldovean de Externe, Mihai Popșoi, celor peste 190 de state membre ONU, în timpul segmentului plenar al„ Summit-ului Viitorului”, care s-a desfășurat duminică, 22 septembrie, la New York, în cadrul celei de-a 79-a sesiuni a Adunării Generale a ONU.

„Politica agresivă a Federației Ruse și implicațiile sale regionale generează efecte semnificative pentru Republica Moldova, făcând-o ținta amenințărilor hibride, a atacurilor cibernetice, a campaniilor de dezinformare, completate de eforturi de perturbare a ordinii publice în mijlocul proceselor electorale. Nu în ultimul rând, rămânem fermi în a păstra pacea în întreaga țară, inclusiv în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, unde trupele ruse staționează ilegal și unde îngrijorările legate de încălcările drepturilor omului sunt profund alarmante.”

După dezbateri, statele membre ale ONU au adoptat Pactul pentru Viitor, Pactul Digital și Declarația privind Generațiile Viitoare. Șeful diplomației moldovenești a subliniat că pactul trebuie să servească drept ghid de conduită în cooperarea multilaterală eficientă.

,,Împreună trebuie să depășim provocările existente și să promovăm soluții multilaterale pentru a proteja bunurile comune la nivel global, pentru a promova bunurile publice comune și pentru a oferi beneficii concrete tuturor cetățenilor din întreaga lume. Vă mulțumesc!”

Summit-ul Viitorului este un eveniment la nivel înalt desfășurat la sediul Organizației Națiunilor Unite din New York, care reunește lideri mondiali, șefi de stat și de guverne pentru a aborda provocările critice și lacunele în guvernanța globală. În cadrul summit-ului s-au discutat subiecte ce țin de schimbările climatice, crizele energetice și recesiunile economice, care, în ansamblu, afectează pacea internațională, securitatea și dezvoltarea durabilă.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu