NOUTĂȚI

Trupa Teatrului „Ivan Franko” din Kiev vine pentru a participa la Reuniunea Teatrelor Naționale Românești

Compus de Redacția STAR

Trupa Teatrului Național Academic „Ivan Franko” din Kiev vine în țara noastră pentru al treilea an consecutiv, pentru a participa la Reuniunea Teatrelor Naționale Românești. La cea de-a noua ediție a festivalului, actorii ucraineni vor prezenta pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu” spectacolul „Neisprăvita”, o adaptare în limba română a piesei „Beztalanna” de Ivan Karpenko-Karîi.

,, Această piesă este nemuritoare, deoarece scoate la suprafață cele mai importante teme, precum dragostea dintre băiat și fată, dragostea dintre tată și fiică. Ce poate fi mai palpitant în viața noastră?’’, a spus Oleksii Bogdanovici, actor.

Membrii trupei ucrainene au vorbit publicului moldovean atât despre realitatea dură a războiului, cât și despre importanța artei și culturii în aceste vremuri dificile.

,, Avem colegi care sunt pe linia de front, avem prieteni și cunoscuți care luptă. Noi încercăm să contribuim prin meseria noastră. E foarte plăcut să conștientizăm că oamenii au nevoie de teatru, avem o prezență numeroasă în săli. Înțelegem că meseria noastră este necesară pentru susținerea oamenilor’’, a spus Vira Zinevici, actriță.

,,Probabil că ceea ce se întâmplă la noi nu se întâmplă nicăieri în lume. În timpul spectacolului, poate să se întâmple să cadă rămășițele de rachetă, pot fi zgomote, bubuituri, să răsune și alerta aeriană, în acest caz facem o întrerupere pe o oră și pe o oră și jumătate și după asta spectatorii revin în sală’’, a spus Veaceslav Hosticoev, actor.

,,Mă impresionează faptul că oamenii continuă să rămână binedispuși și continuă să trăiască, nu cedează și sunt pregătiți să lupte. Spiritul nostru nu poate fi doborât nici pe linia de front, nici în domeniul artei’’, a spus Oleksii Bogdanovici, actor.

Petru Hadârcă, directorul Teatrului Național „Mihai Eminescu”, a apreciat eforturile depuse de actorii ucraineni și le-a mulțumit pentru rezistența și curajul de care dau dovadă în fiecare zi.

,,Noi le datorăm lor că rezistă și pentru că putem activa în libertate și nu zboară deasupra capului nostru rachete în timpul spectacolului’’.

Reuniunea Teatrelor Naționale Românești are în acest an genericul „Conexiuni Europene” și se desfășoară sub Înaltul Patronaj al președinților Maia Sandu și Klaus Iohannis. Agenda proiectului cultural include 46 de evenimente, inclusiv conferințe, lansări de carte și întâlniri cu personalități emblematice din lumea teatrului românesc. Festivalul se va încheia duminică, 22 septembrie.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu