NOUTĂȚI

Cel puțin o persoană a decedat, în orașul ucrainean Sumî, după ce armata rusă a atacat un cămin pentru vârstnici

Compus de Redacția STAR

Rusia a bombardat puternic orașul Sumî. O bombă aeriană a lovit joi un cămin pentru vârstnici, în care se aflau aproape 300 de persoane. În urma loviturii, o femeie în vârstă de 78 de ani a decedat, iar alte 14 persoane au fost rănite.

 „-Ce e la voi, de unde îl aduceți? -De la al cincilea. -Pe scări, vă vom însoți.”

În momentul exploziei, în azil se aflau 221 de vârstnici și peste 60 de membri ai personalului. Aceștia au fost evacuați în locuri special amenajate, unde li se oferă ajutor psihologic și medical.

Rezidenții și pacienții instituției în scaune cu rotile au aștepta întinși pe pământ, sub cerul liber să fie transportați în altă parte. O parte dintre ei nu se pot deplasa singuri.

„ -Eram în cameră când s-a auzit o bubuitură, iar geamurile s-au spart. -La ce etaj vă aflați? -La al patrulea.”

 „ -Locuiți aici de mult timp? -De șase ani. -V-ați acomodat deja, aveați tot ce vă trebuia. -Da, totul era bine, până când au venit rușii.”

 „S-au spart geamurile. Era totul în cioburi. Au venit salvatorii și m-au ajutat să cobor.”

 „-Radioul meu, pastilele, mâncarea. -Vă puteți deplasa? Veți pleca cu autobuzul.”

Explozia din Sumî s-a auzit în jurul orei 15:30, povestește o localnică.

 „Am luat câinele, pisica și am fugit într-un loc sigur. Știu persoane care au aici bunici. Desigur că trebuie să fie susținuți.”

„Toate ferestrele au fost complet sparte, noi ne-am urcat de la primul etaj până la ultimul, nu se poate sta acolo deloc. Inamicul lovește în oameni care nu au nicio legătură cu războiul, sunt doar oameni bolnavi”, a spus Artiom Cobzar, primarul interimar al Sumî.

În timp ce salvatorii au evacuat oamenii, alături de rezidenți se afla atât personalul medical cât și voluntari. Raisa Kuțenko îngrijea pacienții de la etajul cinci.

 „Acolo nu mai sunt nici ferestre, nici uși, acoperișul este distrus, nu mai există nici plafoane. Pe etajul meu erau 24 de persoane. Opt dintre ei erau imobilizați la pat”, Raisa Kuțenco, soră medicală.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că va riposta pentru această teroare.

 „Rusia nu putea să nu știe că acest azil pentru bătrâni nu este un obiectiv militar. În atacul de astăzi, armata rusă a lansat deja aproximativ 90 de bombe aeriene asupra orașelor și pozițiilor noastre din Ucraina. Cu siguranță, vom răspunde armatei ruse pentru această teroare.”

Zelenski s-a întâlnit vineri la Kiev cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a vizitat capitala ucraineană în contextul atacurilor ruse asupra sectorului energetic al Ucrainei. Ursula von der Leyen a anunțat într-o conferință de presă comună cu președintele ucrainean mai multe măsuri de susținere a sectorului energetic al Ucrainei, devastat de atacurile ruse, și a menționat că, chiar în acest moment, o centrală termică din Lituania se demontează pentru a fi predată Ucrainei bucată cu bucată.

 „Chiar acum livrăm turbine de gaz mobile și panouri solare și am discutat despre protecția fizică a stațiilor electrice, care sunt atât de necesare. 10.000 de generatoare și transformatoare. O centrală termică din Lituania se demontează integral, pentru a fi livrată și montată în Ucraina. Vom anunța mai multă susținere pe viitor”.

Von der Leyen a anunțat vineri că Comisia Europeană va mai acorda Ucrainei un credit în sumă de 35 de miliarde de euro. Joi Preşedinta Comisiei a declarat că alte 160 de milioane de euro din activele ruseşti îngheţate vor fi direcţionate Ucrainei. Ea a declarat că toate aceste măsuri vor acoperi aproximativ 25% din necesitățile energetice ale Ucrainei pentru această iarnă. Recent, Agenția Internațională pentru Energie a avertizat că iarna care urmează va fi cea mai dificilă pentru Ucraina în cei trei ani de invazie rusă, din cauza bombardamentelor care au adus sistemul energetic ucrainean în prag de colaps.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu