NOUTĂȚI

Zeci de agricultori au protestat în fața Președinției. Ei cer o întrevedere cu Maia Sandu

Compus de Redacția STAR

Zeci de agricultorii din mai multe raioane ale țării, care au fost afectați de seceta din acest an, au protestat, joi în fața Președinției. Fermierii sunt nemulțumiți de legea specială votată de urgență săptămâna trecută în Parlament și solicită o întrevedere cu șefa statului, Maia Sandu.

,,Practic legea care au emis-o dumnealor se referă la nimic. Sub incidența ei nimeresc o foarte mică parte. Marea parte a problemei care spuneau că o să ni ne rezolve, noi le rezolvăm singuri. Furnizorii de imputuri și băncile sunt de acord că chiar dacă sunt datorii a anului 2023 sunt gata să le reșaloneze pentru un an, dar cer achitarea datoriilor vechi’’, a spus Dinu Todos, fermier din Cahul.

,,Eu administrez 800 de hectare de pământ. Certificat de calamitate am făcut la grâu, rapiță, porumb și floarea soarelui. Noul regulament spune așa. Eu dacă cultiv toate aceste culturi și am sută la sută porumbul care mi l-a ars tot, dar la grâu nu am făcut certificat de calamitate legea spune așa. Dacă nu afectată 50 la sută de hectare afectate tu nu poți accesa și chiar dacă afectat 50 la sută pot accesa doar pentru porumb pe floarea soarelui nu se dă’’, a spus Sergiu Ivanov, fermier din Fălești.

Veaceslav Nebunu din Cahul are în gestiunea sa 55 de hectare de plantații. Fermierul spune că de câțiva ani a uitat cum arată culoarea la porumb.

,,De trei ani de zile nu am porumb. Eu merg cu capul în jos prin sat că nu am ce să le dau la oameni. Cu toate că avem irigare. Soluția să fie bani iefteni pe un termen lung’’.

Fermierii insistă să fie instituită stare de urgență în agricultură, iar ministrul Agriculturii Și industriei Alimentare, Vladimir Bolea susține că au fost întreprinse alte măsuri pentru a ajuta agricultorii.

,,Au datorii pe intern și există riscul major să ca ei să nu poată să-și acopere datoriile la extern și nu vom avea semințe și alte inputuri pentru primăvară. În cerințele noastre s-a indicat stare de urgență și pentru fermieri și pentru furnizori. Dar starea de urgență fără un mecanism financiar este egală cu zero’’, a spus Dinu Todos, fermier din Cahul.

,, Legea nu permite situației de urgență în agricultură. Ea poate fi în energetică și în sănătate. Ministerul Agriculturii a avut o ședință cu ADMA și pentru următoarele 6 luni, dacă aveau de plată nu trebuie să facă acele plăți. Am avut discuți cu FAU și urmează să mi se dea un răspuns cu posibilitatea de a orienta resursele financiare pe care ei le au în fiecare an date pentru micii producători. În acest an să le facem sub formă de material semincer pentru micii fermieri până în 300 de hectare’’, a spus Vladimir Bolea.

Șeful cabinetului Președintelui, Adrian Băluțel a scris pe canalul său de telegram că șefa statului, Maia Sandu îi așteaptă la discuții pe fermieri miercuri, 25 septembrie la ora 9:00.

Și premierul Dorin Recean a venit cu o reacție pe pagina sa de Facebook și i-a îndemnat pe agricultori să caute împreună soluții la masa discuțiilor ,, Fermierii au cerut reeșalonarea datoriilor – cadrul normativ a fost făcut pentru a permite ca fermierii să nu fie executați timp de 6 luni dacă nu-și pot onora datoriile;

Fermierii acum cer să fie incluse și datoriile din alți ani, nu doar din acest an și să fie incluși în neplata datoriilor și furnizorii de îngrășăminte – ceea ce înseamnă că întregul sistem se va nărui din cauza că nimeni nu-și plătește datoriile;

În ultimii 4 ani agricultura a fost subvenționată cu 7 miliarde de lei – cea mai mare sumă de la independență. Nu e suficient doar să creștem mereu banii alocați pentru pierderi, e nevoie de o schimbare serioasă pentru ca fermierii să nu mai aibă pierderi’’, a scris Recean.

Săptămâna trecută, Guvernul a alocat 100 de milioane de lei pentru fermierii afectati de secetă, iar aceştia pot depune deja actele pentru a beneficia de sprijin. Mâine, agricultorii urmează să aibă o întrevedere cu Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea care a revenit de la Bruxelles, unde a căutat resurse financiare pentru acest sector.

Datele Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare arată că plantațiile de porumb din sudul țării au fost afectate în acest an de secetă în proporție de 70 – 100 procente, iar cele de floarea-soarelui – în proporție de până la 80%.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu