NOUTĂȚI

Primul Institut Național de Inovații în Securitatea Cibernetică Cybercor a fost deschis la Universitatea Tehnică din Moldova

Compus de Redacția STAR

Primul Institut Național de Inovații în Securitatea Cibernetică Cybercor a fost deschis la Universitatea Tehnică din Moldova. Acesta dispune de patru laboratoare, săli de pregătire și instruire, dar și o sală de conferințe cu o capacitate de 300 de locuri. Institutul va forma specialiști în securitatea cibernetică din rândul funcționarilor publici, autorităților centrale, locale, dar și din rândul studenților. La inaugurare au participat, experți în domeniu atât din țară cât și de peste hotare, profesori și studenți.

,, Aici vom găzdui un cyber security, un simulator de atacuri cibernetice, vom avea posibilitatea să analizăm traficul în timp real ca să identificăm provocările, lacunele, să identificăm sursele, soluțiile ca apoi să fie recomandate pentru toate organele de stat, toate autoritățile publice, locale , centrale. Astfel în cât RM să se simtă protejată în fața acelui inamic invizibil care este în lumea digitală’’, a spus Viorel Bostan, rector UTM.

 Studenții spun că acest centru inovativ le va da posibilitatea să pună în practică modelele de securitate cibernetică utilizate deja în țările europene.

,, Este foarte important, chiar azi am aflat două soluții noi în securitatea saitelor și o soluție foarte importantă pentru controlul utilizatorilor în cadrul unor rețele prin programul xs care permite administratorului să monitorizeze inventarul la utilizator.’’

,, Noi ca studenți avem resurse destul de limitate, iar pentru noi este o resursă importantă ceea ce ar oferi în primul rând informații din exterior și le aplici aici apar ca un nivel de evoluție la nivel informațional’’.

Odată cu deschiderea Institutului Național de Inovații în Securitatea Cibernetică, Republica Moldova va fi mai pregătită în fața amenințărilor cibernetice, afirmă ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.

,,Securitatea cibernetică nu este doar o îngrijorare tehnică dar este un imperativ strategic. Aceste amenințări cibernetice apar în fiecare zi și astăzi am înțeles cât de mult trebuie să înveți ca să ții pasul pentru a proteja instituțiile. Noi ne confruntăm în această perioadă cu provocări fără precedent dar și oportunități’’.

Cybercor a fost creat cu sprijinul Guvernului, Universității Tehnice a Moldovei, Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, Suediei și Marii Britanii prin Proiectul „Tehnologiile Viitorului”. Partenerii străini spun că vor continua să investească în acest domeniu pentru a ajuta țara noastră să facă față provocărilor.

,, Această colaborare aduce un șir de tehnologii educaționale și alte resurse la Cybercor, asigurând că va fi asigurată instruire cu multe noutăți și cu cele mai tehnolizate lucrui. Moldova care dorește să atragă cele mai importanți jucători iar fiecare dintre dvs va avea un rol in asigurarea acestui viitor, fiindcă Moldova nu doar să asigure securitatea națională dar și să stabilească niște standerde pentru restul lumii’’, a spus Erin Elizabeth Mckee, adjuncta administratoarei USAID pentru biroul Europa și Eurasia.

,,Vreau să exprim angajamentul Sudediei față de dezvoltarea și digitalizarea Moldovei, împreună prin schimb de experiență putem să creem un viitor rezilient pentru toți moldovenii. Vom continua să sprijinim până când aceasta va crește în securitatea cibernetică’’, a spus Katarina Fried, ambasadoarea Suediei în Moldova.

Investițiile în infrastructura și echipamentele Cybercor se ridică la două milioane de dolari, dintre care 500.000 de dolari reprezintă contribuția Universității Tehnice și a Guvernului.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu