NOUTĂȚI

Republica Moldova a semnat nouă acorduri de finanțare cu mai multe state și instituții internaționale

Compus de Redacția STAR

Republica Moldova a semnat nouă acorduri de finanțare cu mai multe state și instituții internaționale, în cadrul Conferinței Ministeriale a Platformei de Parteneriat. Valoarea acordurilor ajunge la peste 380 de milioane de euro, iar banii vor alocați în cele mai importante domenii pentru a îmbunății calitatea vieții cetățenilor.

Din cele peste 65 de delegații care au venit la Chișinău pentru a sprijini Republica Moldova fac parte: miniștri, viceminiștri, secretari de stat ai ministerelor de externe din statele partenere, reprezentanți ai corpului diplomatic și ai organizațiilor internaționale. În cadrul Platformei de Parteneriat pentru Moldova, inițiată de România, Germania și Franța au fost semnate 9 acorduri internaționale în sumă de peste 380 de milioane de euro sub formă de granturi și împrumuturi.

Din această sumă, 80 de milioane de euro sunt sub formă de granturi, iar 305,1 milioane euro vor fi oferiți sub formă de împrumuturi în condiții avantajoase. Potrivit Executivului de la Chișinău mijloacele financiare vor fi repartizate în domenii prioritare așa ca justiția, lupta împotriva corupției, eficiența energetică și mediu. Totuși, cel mai mulți bani sub formă de împrumut, adică 200 de milioane de euro pentru o perioadă de 30 de ani au fost alocați pentru mediu.

Împrumutul de 200 milioane de euro va fi folosit pentru extinderea și reabilitarea pădurilor.

,,Republica Moldova a semnat un acord de finanțare cu Banca Europeană și Investiții pentru un credit avantajos de 200 de milioane de euro pentru reabilitarea și extinderea programului Național de Împădurire. Asta ne va ajuta să împădurim 63 de mii de hectare de pădure, să construim un centru siminologic, să construim trei pepeniere industriale moderne și mai multă infrastructură pentru a gestiona durabil pădurile din Republica Moldova’’, a spus Sergiu Lazarencu, ministrul Mediului.

Printre documentele semnate se numără și un Memorandum de Înțelegere pentru promovarea unor proiecte comunitare de susținere a egalității de șanse între femei și bărbați, dar și a participării active a femeilor în procesul decizional. Valoarea acestuia este de 8,5 milioane de euro.

,, Se anunță ceremonia de semnare a Memorandumului de înțelegere între Ministerul Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova și Agenția Elvețiană privind proiectul „Îmbunătățirea Păcii și a Prosperității Economice prin leadeshioul și incluziunea femeilor”. Femei pentru Pace și Prosperitate’’.

Prim-ministrul Dorin Recean a menționat în cadrul conferinței că implementarea acestor acorduri va avea un impact direct asupra nivelului de trai în Republica Moldova.

,,Modernizarea infrastructurii rutiere va duce la sporirea afacerilor, iar îmbunătățirea aprovizionării cu apă va contribui la creșterea nivelului de viață în Moldova. Vreau să includ în discuția noastră o nouă inițiativă, un Fond pentru Dezvoltare și Solidaritate pentru sectorul agricol, care să aibă scopul de a oferi asistență pentru fermieri’’.

Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău, Mihai Popșoi a dat asigurării că mijloacele financiare oferite țării noastră vor fi utilizate în beneficiul public.

,,Este responsabilitatea noastră să ne asigurăm că tot sprijinul care vine ajunge exact acolo unde trebuie să ajungă la cetățenii noștri. Toate resursele care vin în Republica Moldova sunt canalizate exclusiv în beneficiul public și instituțiile statului veghează acest lucru’’.

Șefa statului, Maia Sandu le-a mulțumit țărilor partenere pentru sprijinul oferit țării noastre.

,, Vreau să spun că sprijinul care le-am primit din partea prietenilor noștri din Europa, dar și din întreaga lume a avut un rol crucial și ne-a ajutat să depășim aceste crize. Această solidaritate este o dovadă clară pe cine poate miza Republica Moldova cu adevărat. Am cerut ca sprijinul pe care îl primim să fie cât mai direct, flexibil și rapid. Moldova are un potențial enorm, dar cu războiul la hotar ne este dificil să-l valorificăm. Iar istoria ne-a învățat că nicio țară nu a reușit să devină un succes economic fără un sprijin inițial solid și parteneriate de durată’’.

Moldova a semnat și un acord de grant cu Banca Europeană de Investiții, care presupune acordarea unui ajutor nerambursabil de 12 milioane de euro. Banii vor fi utilizați în cadrul proiectului de reabilitare a unei porțiuni de 128 km de cale ferată pe tronsonul Vălcineț – Ungheni – Chișinău – Căinari.

Potrivit Guvernului, aceste acorduri, 80 milioane de euro grant și peste 300 de milioane de euro împrumuturi, constituie un ajutor esențial pentru economia țării și mediul înconjurător.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu