NOUTĂȚI

Peste o mie de investitori, antreprenori locali și experți din 23 de țări participă la Forumul Moldova Business Week

Compus de Redacția STAR

Peste o mie de investitori, antreprenori locali și experți din 23 de țări și-au dat întâlnire în cadrul Formului Moldova Business Week 2024. În premieră, în acest an, evenimentul are loc în patru regiuni economice ale țării: Chișinău, Ungheni, Edineț și Bălți.

Ionuț Bindea este un antreprenor din România, iar acum doi ani a decis să-și deschidă o afacere și în Republica Moldova, în domeniul producerii materialelor de construcții.

,, Suntem prezenți în Republica Moldova cu două fabrici. Avem o cifră de afacere de circa 10 milioane de euro și angajăm peste 200 de persoane în Vulcănești și Chișinău. Am găsit un mediu mult, mult mai prietenos decât ne așteptam din punct de vedere politic, guvernamental. A fost o deschidere foarte mare față de investitorii străini. Acest mixt ne face să vrem să ne continuăm și chiar să ne creștem foarte accelerat investițiile’’.

Iar Valentina Harpău administrează o companie specializată în colectarea deșeurilor medicale.

,,Colectarea și eliminarea deșeurilor în special de la spitale, de la clinici private. Mă refer la deșeuri care pot fi sterilizate, înțepătoarele. Mediul de afaceri mi se pare un mediu foarte deschis, foarte pozitiv’’.

Cei care au decis să investească în țara noastră spun că Republica Moldova are o piață bună de desfacere.

,, Noi avem două ecartamente diferite. Ungheni tu ai posibilitatea să schimbi, dacă vorbim de flux foarte mare de marfă care poată să vină pe aceste două tronsoane de cale ferată. Punctul numărul doi eu cred că rolul nostru o să fie jucat la reconstrucția Ucrainei. Noi trebuie să ne pregătim pentru asta, să investim până atunci și să fim gata pentru asta’’, a spus Ion Iordachi, președintele Asociației Dezvoltatorilor și Investitorilor Imobiliari din Moldova.

Autoritățile susțin că au întreprins mai multe acțiuni pentru a facilita accesul la investițiile cu capital străin în țara noastră.

,,Noi am demonstrat că în Republica Moldova există inovații. Noi avem nevoie de capital pe termen lung, care să poată să valorifice aceste inovații. Vreau să spun că în Republica Moldova businnes-ul are avantaje competitive în domeniul infrastructurii de drumuri, de telecomunicații, farmaceutice, turism medical, agricultura cu valoare adăugată, IT și servicii pentru business electronic’’, a spus Dorin Recean,  prim-ministru.

,, Ne concentrăm pe promovarea antreprenorialului, ne concentrăm pe eliberarea spațiilor pentru companii mari și mici, pe accesul la finanțare, pe reducerea barierelor din calea mediului de afaceri, pe deschiderea de noi piețe. 81% din investiții vin din Uniunea Europeană. Aceasta este atât piața noastră de desfacere, 65% din exporturi cât și principalul investitor’’, a spus Dumitru Alaiba, ministrul Economiei și Digitalizării.

Forumul Moldova Business Week este la cea de-a nouă ediție și se desfășoară în perioada 16-20 septembrie.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu