Alertă de călătorie în Austria și Ungaria, după ce Europa Centrală și de Est a fost afectată de inundații puternice provocate de furtuna Boris. După câteva zile de ploi torențiale cel puțin șase persoane au murit în România, cinci în Polonia și trei în Austria.
Ambasadele Republicii Moldova din Austria și Ungaria au avertizat moldovenii care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în zonele afectate privitor la condițiile meteorologice severe prognozate în perioada următoare. În acest context, Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău le recomandă cetățenilor să
„Să urmărească în mod constant sursele de informare locale pentru actualizări meteorologice și avertizări; să ia în considerare posibile întârzieri și perturbări în transportul rutier, feroviar și aerian; să fie pregătiți pentru eventuale întreruperi ale lanțului de aprovizionare; să se asigure că dispozitivele alimentate cu baterii sunt încărcate în eventualitatea unor întreruperi prelungite de energie electrică”.
În România, peste cinci mii de gospodării au fost inundate în urma ploilor torențiale din weekend. În județele Galați și Vaslui a fost emis, până marți la prânz, cod roșu de viituri. Autoritățile spun că acestea sunt cele mai grave inundații din România din ultimii 15 ani.
„Înăuntru mi-a stricat tot: parchetul, mobila, tot… fotoliul, electrocasnicele. Frigiderul mi l-a trântit jos.”
„Am stat aici o oră și nu am putut să ies din mâl. Am mers pe brânci până m-am agățat de ușă. Am crezut că o scot din balamale. Am intrat în casă, dar nici apă nu aveam ca să mă spăl măcar un pic.”
„A intrat și în fântână. Trebuie curățată, trebuie… Are capace bune, dar, uitați-vă ce e acolo. Trebuie să scoatem toată apa, până la mâl, până la fund.”
În Republica Cehă, în unele zone în doar trei zile s-a înregistrat un volum de precipitații comparabil cu norma pentru trei luni. Mii de oameni au fost forțați să se evacueze pe măsură ce nivelul apelor continuă să crească. Autoritățile au raportat patru persoane dispărute și peste 250.000 de gospodării rămase fără curent electric.
Cehii s-au alarmat că se pot repeta cele mai grave inundații din ultimii 100 de ani, cele din 1997 și 2002, în urma cărora au murit zeci de oameni, iar țării i-au fost provocate daune de câteva miliarde de euro.
„Ceea ce vedeți aici este mai rău decât ce s-a întâmplat în 1997. Nu știu ce va fi mai departe, deoarece casa mea este deja sub apă. Sunt curios dacă mă voi putea întoarce vreodată în ea.”
În Polonia cel mai mult a avut de suferit sud-vestul țării. Din orașul Klodzko au fost evacuate peste 1.600 de persoane. Prim-ministrul țării, Donald Tusk a îndemnat cetățenii să nu subestimeze gravitatea inundațiilor.
„Din păcate aceeași situație se repetă în multe alte părți, unde unii rezidenți câteodată subestimează nivelul pericolului și refuză să se evacueze.”
Climatologii avertizează că odată cu schimbările climatice, probabilitatea și intensitatea unor astfel de evenimente în Europa este în creștere.
Lasă un comentariu