Străzi, școli, spitale, parcuri, pasaje subterane, parcări și clădiri inundate. Ciclonul Boris, care a lovit acum câteva zile Moldova, a creat haos în Capitală. Peste 50 de școli au fost afectate de șuvoaie, iar o grădiniță din sectorul Buiucani a rămas închisă luni, după ce apa a ajuns în depozitul cu alimente.
,,Din cele 56 de instituții de învățământ afectate de ploi, în 44 am atestat scurgeri în încăperile de la ultimele etaje. Ținând cont că în mare parte, acoperișurile sunt plate, iar sistemul de evacuare a apelor pluviale nu a făcut față volumului mare de apă care a căzut în ultimele două zile. În patru instituții avem, pe alocuri, subsoluri inundate’’, a spus Andrei Pavaloi, șef adjunct al DGETS.
Ploile abundente au provocat prejudicii și instituțiilor medicale din oraș.
,, Sunt doar câteva cazuri minore de inundații la nivel de subsol, în CMF2 și în Spitalul Clinic Municipal de Copii nr.1. De asemenea, în cabinetul de fiziologie a Spitalului Municipal nr.4 există o mică inundație’’, a spus Vladimir Bolocan, șef adjunct al DGAMS.
Străzile din sectorul Buiucani s-au transformat în râuri, cele mai afectate fiind Calea Moșilor și strada Ion Creangă. Pentru a preveni scurtcircuite, autoritățile au oprit iluminatul în pasajul subteran din intersecția străzii Ștefan cel Mare cu Ion Creangă. În weekend, șase blocuri de locuit din sectorul Buiucani au fost inundate. În Parcul Dendrariu, pavajul de pe alei s-a surpat după furtună, iar în unele zone au avut loc alunecări de teren. Din cauza umidității, nu s-a putut folosi tehnica specială pentru a evacua apa, a precizat pretorul sectorului Buiucani, Vasile Moroi, în ședința de luni a Primăriei.
Patru copaci doborâți, trei surpări de teren, cinci tasări pe rețelele inginerești, trei inundații pe carosabil și ieșirea râului Bîc din albie au fost provocate de intemperii în sectorul Ciocana, a raportat pretorul sectorului, Sinilga Școlnic.
Peste o sută de angajați de la Regia „Exdrupo” și DGMU, echipați corespunzător, curăță străzile de noroi și pietriș și lucrează la deblocarea canalizărilor pluviale, a precizat șeful Direcției Generale Mobilitate Urbană, Vitalie Mihalache.
,,Volumul apei este unul sporit și nu putem evita acelea situații de inundații. Venim cu un apel către populație de a evita ieșirile în teren, deplasarea pe teritoriul Chișinăului, în cazul în care nu există o strictă necesitate și nu există o situație de urgență’’.
Ploile abundente au inundat clădirea Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”. Duminică, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a vizitat personal teatrul și a inițiat un grup de lucru care examinează starea celor 38 de instituții cultural-artistice din subordinea Ministerului Culturii.
,,Majoritatea acestor clădiri sunt și monumente istorice ocrotite de stat și suntem datori să luăm măsuri dacă au suferit de pe urma ploii, dar și să ne asigurăm că pot face față unor fenomene climatice extreme în viitor’’, a anunțat ministrul Culturii, Sergiu Prodan, pe Facebook.
Circulația troleibuzelor și autobuzelor este afectată, parțial, în capitală. Din cauza ploilor, unele rute înregistrează întârzieri, staționează sau sunt redirecționate, informează RTEC.
În weekend internauții au postat mai multe poze și filmulețe apocaliptice. Puhoaiele au înghițit mai multe mașini, iar cel puțin trei persoane au fost purtate de șuvoaie pe carosabil pe lângă mașini și troleibuze. Două tinere au ajuns sub roțile unei mașini care staționa la semafor. Mai mulți copaci au fost doborâți, inclusiv peste mașini.
Meteorologii susțin că vremea continuă să fie instabilă. Izolat, în timpul zilei, se prevăd ploi însoțite de descărcări electrice. Specialiștii atenționează că riscul de inundații crește și îndeamnă cetățenii să fie precauți.
Lasă un comentariu