NOUTĂȚI

Digurile a două bazine de acumulare din raionul Leova au cedat din cauza ploilor abundente

Compus de Redacția STAR

Stare de urgență în raionul Leova. Digurile a două bazine de acumulare au cedat din cauza ploilor abundente din weekend. Unul dintre ele este în apropierea satului Covurlui, iar celălalt în satul Romanovca, unde șuvoaiele au deteriorat două poduri.

Contactat de ONE TV, președintele raionului Leova, Nicolae Popa, a declarat că până acum, din cauza temperaturilor înalte și a lipsei de precipitații, lacurile erau practic secate. În urma ploilor, acestea s-au umplut și au inundat mai multe localități din raion.

,,Am reabilitat un drum care era inaccesibil. În altă localitate un podeț l-am reabilitat că nici nu putea să treacă pe acolo salvarea, nici magazinele să aducă produsele, pâinea. Victime nu avem, avem și un acoperiș deteriorat, adică l-a dat jos vântul în localitatea Tomai, la o grădiniță de copii’’, a spus Nicolae Popa, președintele raionului Leova.

Imagini apocaliptice pot fi văzute în mai multe regiuni ale țării. Ploile abundente, însoțite de descărcări electrice, i-au speriat pe moldoveni. În weekend, salvatorii au avut peste 300 de intervenții, conform datelor IGSU, iar luni, în doar două ore, au fost recepționate 13 solicitări de la autorități pentru pomparea apei din gospodăriile afectate de inundații. Peste 1200 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, cu 279 de unități de tehnică, sunt antrenați la lichidarea consecințelor intemperiilor.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență menționează că autoritățile depun eforturi pentru consolidarea digurilor de protecție pe râul Nistru în perimetrul raionului Ștefan Vodă localitățile Răscăieți, Olănești, Crocmaz și Tudora. Lucrări similare sunt întreprinse pe râul Prut în perimetrul raionului Cantemir, în preajma localităților Țiganca și Stoianovca.

Potrivit meteorologilor, vremea continuă să fie instabilă. Izolat, în timpul zilei, se prevăd ploi însoțite de descărcări electrice. De asemenea, apar condiții de ceață slabă. Vântul va sufla din est, de la slab la moderat.

,,Temperatura minimă noaptea va oscila între +10..+15°C. Ziua, temperatura maximă se va situa între +20..+25°C’’, a spus Valentina Bildina, meteorolog.

Potrivit specialiștilor, cantitatea de apă care a căzut pe teritoriul țării a constituit o treime din norma pe toată vara. Inundațiile s-a produs după cea mai fierbinte vară din Europa, înregistrată vreodată pe Pământ.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu