NOUTĂȚI

Cercetătorii din Moldova și România pot obține granturi pentru proiecte comune. Ele pot fi depuse până la sfârșitul lunii octombrie

Compus de Redacția STAR

Proiecte noi pentru cercetătorii din Moldova și România. Ministerul Educației și Cercetării din Republica Moldova și Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării din România au lansat cea de-a doua ediție de granturi pentru cercetătorii moldoveni și români. Proiectele pot fi depuse până la sfârșitul lunii octombrie, iar bugetul oferit de cele două state este de 100 de milioane de lei.

,, Proiectele care urmează să fie depuse sunt pentru următoarele domeniii științifice, digitalizare, industrie și spațiu, climă, energie și mobilitate, hrană, bioeconomie, resurse naturale, biodiversitate și agricultură, sănătate, cultură, creativitate, societate incluzivă, societate civilă pentru societate’’, a spus Dan Perciun, ministrul educației și cercetării.

Dan Perciun a menționat că proiectele vor fi evaluate de experți internaționali.

,, Finanțarea comună ale celor două state va acoperii cheltuieli directe precum cele de personal, logistică, de deplasare precum și cheltuieli indirecte. Evaluarea propunerilor urmează să fie efectuată de către experții internaționali care au titlu de doctori și cu experiență în domeniul de competență. Vă încurajezi să aplicați la aceste proiecte bilaterale dar și a câștiga împreună pentru a câștiga proiecte orizont europa’’.

Aflat în vizită la Chișinău, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării al României, Bogdan-Gruia Ivan, a menționat că va colabora în continuare cu Ministerul Educației de la Chișinău pentru a atrage fonduri europene pentru cercetători.

,, Așteptăm pe cei mai buni oameni de știință pe care îi are RM și România să lucreze împreună cu oamenii de cercetare de pe malurile Prutului și împreună cu companiile de cercetare private pentru a defini industriile care pot aduce multă valoare. Prin aceste proiecte facem pași tot mai serioși pentru a arăta oamenilor care ne privesc în special oamenilor de știință, cercetătorii, că singura direcție în acest domeniul este Europa’’.

Grantul pentru un proiect va fi de 750 de mii de lei românești, echivalentul a trei milioane de lei moldovenești.

Prima ediție a avut loc în 2023. Dintre cele 174 de proiecte de cercetare depuse anul trecut, au fost selectate 38.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu