NOUTĂȚI

Prim-ministrul Marelui Ducat de Luxemburg și premierul Republicii Moldova au semnat o declarație comună

Compus de Redacția STAR

O declarație care prevede angajamentul comun al țării noastre și Marelui Ducat de Luxemburg pentru pace, stabilitate și prosperitate pe continentul european, a fost semnată, vineri de către premierul Luxemburgului, Luc Frieden, care se află într-o vizită oficială la Chișinău și omologul său Dorin Recean.

Luc Frieden a confirmat sprijinul Luxemburgului în procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

,,Noi credem că democrația, stabilitatea, pacea, prosperitatea pe continentul european sunt durabile. Există pe termen lung, dacă toate țările din Europa participă pe aceeași bază cu aceleași reguli și aceleași ambiții, iată de ce am decis să răspund pozitiv invitației domnului prim-ministru a Republicii Moldova. Să vin aici și să sprijin Moldova în calea sa spre Uniunea Europeană’’.

Oficialul de la Luxemburg a mai spus că statele membre ale UE trebuie să aibă reguli și ambiții similare.

,, Noi nu putem trăi în pace și prosperitate în Europa de Vest dacă în partea de Est a Europei este instabilitate sau dacă este sărăcie sau diferențe sociale mari. Avem tot interesul ca să ne asigurăm că principiile fundamentale a supremației legii, a democrației, a dreptului internațional, a respectului pentru drepturile omului, ceea pentru ce oamenii acestei țări au luptat atunci când și-au recăpătat independența mai mult de 30 de ani în urmă, ca acestea să fie prevăzute nu doar în Constituție, dar să fie trăite în fiecare zi’’.

Șeful cabinetului de miniștri de la Chișinău, Dorin Recean a precizat că Luxemburgul a fost și rămâne un model de dezvoltare pentru țara noastră.

,, Echipa și prim-ministrul au împărtășit cum o țară mică este o țară prosperă în Uniunea Europeană și Luxemburgul este cea mai prosperă țară în Uniunea Europeană. Am discutat și am convenit asupra suportului politic de care Republica Moldova are voie în procesul de aderare, dar și asupra unor competențe tehnice, care vor fi puse la dispoziția Guvernului de la Chișinău pentru a implementa corect și în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova’’.

Prim-ministrul Marelui Ducat de Luxemburg a avut o întrevedere și cu șefa statului Maia Sandu.

În luna iunie la Luxemburg a avut loc prima ședință a Comisiei interguvernamentale Republica Moldova – Uniunea Europeană, unde au fost lansate oficial negocierile de aderare la UE.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu