NOUTĂȚI

Un militar al Armatei Naționale s-a împușcat în timp ce executa serviciul

Un militar prin contract al Armatei Naționale, care executa serviciul în cadrul Forțelor Mixte de Menținere a Păcii, a decedat după ce s-a rănit mortal, în urma unei împușcături cu arma din dotare. Tragedia a avut loc joi seara în timpul executării serviciului de post, menționează reprezentanții Ministerului Apărării fără a oferi alte detalii despre circumstanțele în care a avut loc incidentul.

Potrivit reprezentanților Ministerului Apărării, soldatul s-a rănit mortal în jurul orei 17:00 , iar medicii sosiţi la faţa locului au constatat decesul acestuia.

,,O echipă de criminaliști ai poliției, investighează cazul. Militarul prin contract executa serviciul în Armata Națională din anul 2023. Ministerul Apărării exprimă sincere condoleanțe familiei soldatului decedat și va oferi tot sprijinul necesar elucidării acestui caz regretabil”.

Fostul vicepremier pentru reintegrare, Alexandru Flenchea, a afirmat pentru ONE TV că acest incident în Zona de Securitate este un motiv în plus să fie pusă în discuție lichidarea acestor posturi de pacificatori, care, în opinia sa, nu sunt necesare.

,,Noi nu mai avem nevoie să schimbăm militari în uniforme ale Federației Ruse cu alți militari, noi avem nevoie de un conflict rezolvat de pace și fără militari în mijlocul țării care să menționă o divizare artificială, fie ea chiar și din cele mai nobile intenții”.

Un argument în acest sens, în opinia lui Alexandru Flenchea, este faptul că în cei 32 de ani, militarii celor două părți aflate în conflict, execută împreună serviciul la fiecare post de pacificatori, dar nu s-au atacat până acum.

,,Nu este nevoie de o forță militară care să mențină pacea, dimpotrivă însuși faptul prezenței oamenilor înarmați în zona de securitate este un factor de insecuritate, un factor de instabilizare”.

De-a lungul anilor, în Zona de Securitate, au avut loc mai multe incidente cu arme de foc. În data de 20 iulie 2005 șeful postului de pacificatori de la podul Vadul-lui Vodă, ofițer al contingentului Federației Ruse, a tras focuri din arma automată în aer deasupra mulțimii adunate din cauza unui conflict. Șapte ani mai târziu, la același post din preajma orașului Vadul-lui-Vodă, un pacificator rus l-a împușcat mortal pe tânărul Vadim Pisari, originar din satul Corjova. Iar în data de 28 iunie 2017 un militar din contingentul de pacificatori al regiunii transnistrene s-ar fi sinucis cu arma din dotare.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu