NOUTĂȚI

Implementarea asigurărilor obligatorii de asistență medicală a ajutat la modernizarea sistemului medical

Compus de Carolina Digori

Echipamente medicale performante, diversitatea și accesibilitatea medicamentelor compensate, medici instruiți peste hotarele țării, digitalizarea serviciilor medicale, condiții de spitalizare mai bune și salarii mari pentru angajații din sistemul medical – sunt printre cele mai importante realizări obținute datorită implementării asigurărilor obligatorii de asistență medicală în țara noastră. Provocările, reușitele și obiectivele proiectului au fost prezentate joi, în cadrul unei conferințe științifico-practice internaționale cu tema „Asigurarea obligatorie de asistență medicală în Republica Moldova: două decenii de la implementare”, la care au participat peste 200 de reprezentanți ai sistemului medical.

,, Implementarea Asigurării Medicale Obligatorie a fost o provocare imensă dar și o realizare deosebită care a adus pe parcursul anilor un șir de beneficii pentru cetățeni. Extinderea continuă a medicamentelor compensate, introducerea dispozitivelor medicale compensate și eliberarea acestora prin e-rețeta, procurarea strategică de servicii, creșterea volumului de servicii care pot beneficia persoanele asigurate’’, a spus Ion Dodon, director Compania Națională de Asigurări în Medicină.

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a menționat că sistemul de sănătate a trecut prin multe provocări de-a lungul anilor, în special din cauza întârzierii plăților salariale pentru cadrele medicale. Totuși, odată cu implementarea asigurărilor obligatorii de asistență medicală în țară, a fost creat un sistem financiar rezistent și transparent.

,, Creșterea substanțială a cheltuielilor publice destinate finanțării ocrotirii sănătății de la puțin peste un miliard de lei, atunci când s-a născut și a apărut acest sistem de asigurări în medicină și până la circa 16 miliarde în anul 2023 a permis dezvoltarea sistemului. În pofida tuturor lucrurilor bune care s-au întâmplat cheltuielile pe cap de locuitor în RM rămân cele mai mici din toată Europa. Să tindem la o creștere măcar cu un procent și să ajungem la media globală care este de 6 procente din PIB’’.

Managerii instituțiilor medicale din țară afirmă că, odată cu implementarea acestui sistem, numărul pacienților salvați a crescut semnificativ. Mihai Ciocanu, vicedirector medical la Institutul de Medicină Urgentă, menționează că anual se adresează pentru ajutor peste 80000 de pacienți, dintre care cele mai complexe intervenții chirurgicale sunt cele pentru accidentul vascular cerebral care sunt acoperite în totalitate de Compania de asigurări în medicină.

,,Bugetul IMU reprezintă peste 700 de milioane de lei dintre care 97 de procente sunt bani de la compania de asigurări în medicină, altele ar veni din alte surse care ar fi serviciile contra plată sau de la Ministerul Sănătății. IMU are tehnologii foarte înalte cele mai elaboroase intervenții chirurgicale sunt acordate pacienților cu AVC. Aceste intervenții se numesc trombextracție sau ,  iată aceste intervenții chirurgicale pot să coste 300000-350000 de lei, absolut toate aceste cheltuieli sunt rambursat de Compania de asigurări’’.

,, A fost posibil de ameliorat finanțarea sistemului, ceea ce ne oferit să achităm salariile la timp, erau cazuri că nu erau medicamente ceea ce cu asigurarea sistemului a fost posibil de dotat cu medicamente, cu aparataj medical. Suntem bucuroși că cu ajutorul CNAM-ului putem implementa proiecte’’, a spus Ella Ursu, director spitalul raional Soroca.

Prezentă la eveniment, președinta țării, Maia Sandu, a subliniat că, în ultimii trei ani, au fost investite aproximativ 3 miliarde de lei în spitalele din toată țara. Șefa statului a precizat că Republica Moldova are obiective importante pentru dezvoltarea sistemului medical, atât pentru a oferi condiții mai bune de lucru medicilor, cât și pentru a asigura tratamente de calitate pentru pacienți.

,, Ceea ce am reușit să facem împreună în sistemul medical de sănătate este abia începutul. În următorii ani vom continua să reparăm ceea ce a fost distrus, să modernizăm ceea ce a fost lăsat să degradeze să investim în personalul medical, în infrastructura în utilaje performante și în încrederea oamenilor în instituțiile medicale. Cum arată acum secțiile IT sau centrele AVC noi sau modernizate care nu se deosebesc cu nimic prin spitalele europene așa va arăta treptat toate secțiile și toate spitalele noastre’’.

Oamenii de rând spun însă că nu prea beneficiază de servicii gratuite și deseori, când ajung la medic, sunt nevoiți să achite suplimentar pentru serviciile medicale acordate.

,,Eu lucrez asigurare am dar când ajung la spital nimeni nu se uită la ea că este. Am avut o intervenție chirurgicală, am avut asigurare medicală și tot ce a fost am achitat bănuț în bănuț, nu o văd necesară, fiindcă sunt bani irosiți în vânt’’.

,,Înainte era mai bine, acuma toate le plătești, doar analizele de sânge nu le plătești dar în rest toate se achită, înainte polița acoperea mai multe cheltuieli. Doar pastile sunt compensate nu le plătesc’’.

,, Mai înainte se uita rău ca să scoți ceva din buzunar să dai asta mai înainte, acum nu văd să ceară bani sau ceva nu văd’’.

În Republica Moldova sunt asigurate două milioane patru sute de mii de persoane. Fondul de asigurări în medicină pentru anul 2024 este de peste 15 miliarde de lei.

Despre autor

Carolina Digori

Lasă un comentariu