NOUTĂȚI

Ploile torențiale din noaptea de miercuri spre joi, au provocat inundații severe pe mai multe străzi din Capitală

Compus de Carolina Digori

Ploile torențiale din noaptea de miercuri spre joi, au provocat inundații severe pe mai multe străzi din Capitală. Apa acumulată a transformat arterele principale din sectoarele Centru și Buiucani în adevărate râuri, ceea ce a îngreunat circulația transportului, dar și a pietonilor.

Internauții au ironizat pe seama inundațiilor din centrul orașului. Un locuitor al Capitalei a postat un videoclip în care un tânăr pare că „plutește” pe trotinetă.

Ploaia puternică a inundat și pasajul subteran de pe strada Ion Creangă, iar pietonii au fost nevoiți să meargă prin apă.

Vremea rea i-a scos pe angajații întreprinderilor municipale în stradă. Angajații „Asociației de gospodărire a spațiilor verzi” au intervenit pentru a îndepărta crengile rupte de vânt, cei de la Regia „Exdrupo” au curățat grilajele canalizării pluviale, iar echipele Serviciilor Locative au salubrizat trotuarele și au evacuat deșeurile vegetale.

Consilierul municipal al Platformei DA și expertul în dezvoltare urbană durabilă, Victor Chironda, susține că infrastructura pluvială a Capitalei este „depășită” , iar în mai multe zone din oraș – lipsește în totalitate.

,, S-au admis foarte multe construcții în acele zone, blocuri, complexe locative, construcții, oficii, respectiv ele nu mai fac față, mai ales când avem precipitații abundente’’.

Expertul consideră că municipalitatea are nevoie de o abordare modernă a problemei și insistă asupra dezvoltării infrastructurii de captare a apelor pluviale.

,,Așa cum s-a făcut mulți ani în urmă în zona de la aleea gării, zona bulevardului Negruzzi, avem nevoie să schimbăm sau construim de la 0 acele rețele subterane de captare, țevi, magistrale mari, care să poată capta apa și s-o evacueze în moment când sunt precipitații abundente’’.

Activista de mediu și consiliera municipală a fracțiunii PAS în CMC, Anetta Dabija, consideră că problema apelor pluviale va dispărea dacă spațiile verzi vor fi păstrate.

,,În vest, în orașele europene, în spațiile verzi, se plantează plante perene, de exemplu, pentru că ele absoarbă mai bine apa din precipitații. Asta sunt exemple mai simple de implementat’’.

Președintele fracțiunii PSRM în Consiliul Municipal Chișinău, Adrian Lebedinskii, spune că municipalitatea gestionează superficial problema și nu întreprinde măsuri eficiente în acest sens.

,, Lor nu le este convenabil pentru că ei bagă bani în pământ și nimeni nu vede. De aceea, ei preferă să pună niște floricele, care cumva place la oameni, iar problemele esențiale nu se rezolvă’’.

Vicepreședintele fracțiunii MAN în CMC, Grigore Bejenaru, susține că problema va dispărea pe arterele aflate în reparație, care includ canalizare pluvială modernă.

,, Acele drumuri care nu au fost reparate sau la care nu s-a intervenit pe parcursul a zece de ani, da, ele deja sunt cu unele probleme, dar toate proiectele noi care se implementează ele includ anume și apele pluviale și se lucrează pe lucrul dat’’.

Meteorologii avertizează că ploile vor continua și în zilele următoare, iar riscul de inundații rămâne ridicat.

Despre autor

Carolina Digori

Lasă un comentariu