Cabinetul de miniștri a aprobat noi măsuri de sprijin pentru agricultorii afectați de secetă în anul curent. Este vorba despre o lege specială, care prevede suspendarea obligațiunilor de plată față de creditori pe un termen de șase luni. Potrivit ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, o altă soluție propusă este prelungirea garanțiilor financiare emise de instituțiile de garantare a creditelor.
,,Este o perioadă de 6 luni în care agricultorii discută cu creditorii săi despre toate modalitățile de plată și de achitarea datoriilor sale. Legea permite până 12 luni, 6 luni este garantat, dar până la 12 luni fiecare creditor negociază și discută cu debitorul său. Dacă agricultorul corespunde termenului de eligibilitate din arii cu 50 la sută din suprafața afectată și în proporție de 60 la sută, atunci nimeni nu-i poate cere achitarea plăților. Este valabil până în data de 31 decembrie 2025’’.
De aceste facilități vor beneficia agricultorii a căror culturi au fost afectate în proporție de cel puțin 60%.
,,Prezentul proiect stabilește măsuri de sprijin pe termen temporar destinat fermierilor cu scopul gestionării efectelor fenomenului de secetă din anul 2024 cu impact fără precedent asupra segmentului agricol. În context, prevederile stipulate se vor aplica fermierilor care au obținut credite bunuri sau imputuri, utilizate pentru activitățile agricole și ale culturi agricole au fost afectate în proporție de cel puțin 60% de secetă, iar suprafața prelucrată afectată este nu mai puțin de 50%’’.
Proiectul de lege urmează să fie votat în această săptămână de Parlament.
Miercuri, Cabinetul de miniștri a aprobat și alocarea a 100 de milioane de lei pentru compensarea parțială a pierderilor fermierilor a căror recoltă a fost afectată grav de seceta și arșița puternică din vara curentă, dar și regulamentul de repartizare a banilor.
Lasă un comentariu