NOUTĂȚI

Forumului „Reformarea Justiției și Combaterea Corupției” a pus în discuție cele mai actuale subiecte din domeniu

Compus de Redacția STAR

Sistemul judiciar din țara noastră trebuie să fie mai transparent, iar acest lucru ar spori și încrederea cetățenilor în instituțiile de drept. Subiectul a fost discutat în cadrul Forumului „Reformarea Justiției și Combaterea Corupției”, care a adunat experți din domeniul, atât din țara noastră, cât din peste hotare. Participanții vor discuta timp de două zile despre procesul de evaluare externă a judecătorilor și procurorilor, dar și evoluțiile ce vizează lupta împotriva corupției.

Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a menționat că mecanismul de evaluare externă a procurorilor și judecătorilor are scopul de a spori încrederea cetățenilor în sistemul de drept.

,,Cu cât mai mult vom ridica nivelul de transparență în sistemul judiciar și cel al procuraturii, dar și alte instituții de drept, cu atât mai mare va fi și încrederea cu sensul că va fi o mai mare accesibilitate informațiilor și posibilităților de a accesa, inclusiv servicii de ordin juridic. În ultimii ani foarte mare accent s-a pus pe îmbunătățirea legislației ca să eficientizăm examinarea cauzelor de corupție ca să eliminăm acele lacune care aduceau la tergiversare sau ocolirea responsabilității’’.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, i-a îndemnat pe toți actorii din sistemul judecătoresc „să aibă mână liberă pentru a aplica legea”.

,, Așteptările cetățenilor, așteptările politicului este ca aceste instituții, deja au început, dar să muncească la toate turațiile. Gata!Sunt cei acre au trecut prin procesul de veting, sunt cei care au fost aleși de comunitățile dumneavoastră, procurori și judecători. Rugămintea mea, mai mult curaj’’.

Republica Moldova trebuie să construiască un sistem în care justiția să fie independentă, imparțială și să se bucure de încrederea cetățenilor, a spus ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks,

,,Și acest lucru este important nu doar pentru țară, dar ca și țară independentă, dar și pentru Moldova ca și viitor membru al Uniunii Europene. Ne bucurăm să vedem că procesul de negociere derulează. În următorii ani noi vom vedea reforma justiției’’.

Forumul „Reformarea Justiției și Combaterea Corupției” este organizat de Centrul de Resurse Juridice din Moldova cu sprijinul financiar al Departamentului de Stat al SUA prin intermediul Biroului Internațional pentru Justiție Penală și Aplicarea Legii al Ambasadei SUA în Republica Moldova.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu