NOUTĂȚI

Scandal la Bălți provocat de renovarea unui pod și a unui pasaj de pe centură. Primarul nu a emis autorizații

Compus de Redacția STAR

Scandal la Bălți provocat de renovarea unui pod și a unui pasaj de pe centura localității. Alexandr Petkov, primarul municipiului Bălți, ales din partea formațiunii politice Partidului Nostru, blochează renovarea acestora, refuzând să emită autorizații în acest sens, declară Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, care anunță că s-a adresat în instanță pe motiv că Petkov nu a respectat termenul de 30 de zile în acest sens. La rândul său, Petkov susține că Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a solicitat suspendarea sa din funcție. El a subliniat însă că la baza refuzului său sunt motive întemeiate.

,, Reprezentanții Ministerului și Infrastructurii Regionale au decis să pornească o procedură prin judecătoria municipiului Bălți de suspendare a primarului municipiului Bălți pentru că dânșii consideră că primarul municipiului Bălți ar fi fost obligat să emită autorizații pentru construcția unor poduri pe centura orașului Bălți”.

Potrivit lui Alexandr Petkov, discuțiile privind emiterea autorizațiilor cu reprezentanții Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale au început în decembrie anul trecut, iar angajații structurii au aprobat un proiect de renovare fără ca să țină cont de opinia autorităților locale sau a altor structuri precum poliția.

,,Au aprobat un proiect care nu a prevăzut căi de ocolire a acestor poduri în reparație. Dânșii s-au gândit că căile de ocolire ar trebui să treacă prin oraș. Astfel, eu, în calitatea mea, de primar al municipiului Bălți am solicitat să discutăm serios și sincer cu reprezentanții Guvernului astfel ca orașul și cetățenii și locuitorii orașului să nu fie pătimiți”.

Primarului municipiului Bălți neagă faptul că ar bloca reparația podurilor avariate grav în acest moment, afirmând că nu poate să ajungă la un numitor comun cu reprezentanții ministerului de resort.

,,Toată spuma din structurile guvernamentale de la Bălți: poliția, Departamentul Situații Excepționale, alte structuri care au fost implicate, inclusiv și cei de la Inspecția care a emis procesul verbal, toți într-un glas au spus că dacă se va face așa cum vrea ministerul în oraș va fi colaps”.

Reprezentanții Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale au spus pentru ONE TV că declarațiile primarului Alexandr Petkov ,,sunt un fals și nu corespund realităților”. Reprezentanții ministerului de resort subliniază că Administrația de Stat a Drumurilor, o structură din subordine, a înaintat cererea pentru a primi autorizația de construcție pentru lucrările de proiectare și reparație a podurilor de la Bălți, iar legea prevede că ,,autorizația de construire se emite de către primar în termen maxim de 30 de zile lucrătoare de la data înregistrării”, lucru care nu a fost respectat de Alexandr Petkov. Drept urmare funcționarii s-au adresat în instanță, însă nu pentru a cere suspendarea acestuia din funcție, așa cum a anunțat Petkov.

,,Pe motiv că Primăria municipiului Bălți nu a emis autorizația de construcție, Inspectoratul de Supraveghere Tehnică a emis un proces verbal contravențional. Obiectivul Administrației de Stat a Drumurilor este să repare acele poduri cât mai repede pentru a evita orice risc pentru viața și sănătatea oamenilor”,  au menționat funcționarii.

Reprezentanții Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării regionale au reamintit că atât podul, cât și pasajul ,,sunt în stare avariată și reprezintă un risc iminent pentru circulația rutieră”, fiind vorba de podul peste râul Răut, amplasat pe drumul Chișinau – Orhei – Bălți și un pasaj peste calea ferată.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu