NOUTĂȚI

Slovacia este pregătită să ofere Moldovei experiențele pe care le are din perioada de aderare la UE

Compus de Redacția STAR

Slovacia este pregătită să ofere Moldovei experiența acumulată în perioada de aderare la UE, pentru ca aceasta să devină cât mai curând membru al Uniunii Europene, a declarat marți prim-ministrul Slovaciei Robert Fico, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Bratislava alături de omologul său moldovean Dorin Recean. Oficialii au mai discutat despre colaborarea moldo-slovacă, extinderea relațiilor economice și investiționale dintre cele două state, parcursul european al țării noastre, dar și alte subiecte de interes pentru relația bilaterală.

„În numele Republicii Slovace pot să spun că faptul că suntem membri a adus multe resurse, multe progrese și sper că aceeași experiență o va avea și Republica Moldova după ce va adera la UE. Republica Slovacă este pregătită să ofere Republicii Moldova toate experiențele pe care le avem din perioada de aderare”, a spus Fico.

Șeful Executivului de la Chișinău Dorin Recean a apreciat asistența oferită Republicii Moldova de partea slovacă și a îndemnat spre o mai bună colaborare bilaterală, inclusiv în domeniul economic și comercial.

„Suntem aici și pentru a întări cooperarea noastră economică. Ne dorim să extindem schimburile comerciale reciproce, în special în sectorul investițiilor, prin participarea companiilor slovace la proiectele strategice din Republica Moldova. Republica Moldova este cel mai bine cunoscută pentru două industrii: vin și IT. Noi avem o industrie IT vibrantă, care oferă foarte multe oportunități investiționale”.

Totodată, părțile au salutat semnarea Protocolului de modificare a Convenției între Republica Moldova și Republica Slovacă pentru evitarea dublei impuneri și prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit și pe proprietate. Documentul a fost semnat de către ministra Finanțelor din Moldova Victoria Belous și omologul ei slovac Ladislav Kamenický.

Șeful Executivului de la Chișinău are pe agendă și o întrevedere cu președintele Slovaciei, Peter Pellegrini și cu vicepreședintele Consiliului Național al Republicii Slovace, Peter Ziga.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu