NOUTĂȚI

Printre preoții care participă la „pelerinajele” de la Moscova cu scop electoral sunt și preoți militari

Compus de Redacția STAR

Printre fețele bisericești ale Mitropoliei Moldovei, subordonată Patriarhiei Ruse, care participă la „pelerinaje” la Moscova cu scop electoral, se numără și preoți militari, potrivit „Deschide.md”. Un grup, condus de episcopul de Ceadîr-Lunga, Nicolae Roșca, care este și președintele Sectorului Sinodal Activitate Pastorală în MAI, Ministerul Apărării și Organele de Drept, urmează să plece în curând în Rusia. În timp ce ultimul evită să răspundă exact dacă este implicat, reprezentanții ministerului Apărării susțin că preoții militari nu sunt angajați de instituție.

Totodată, angajații ministerului mai precizează că regretă și condamnă.

„,Eventuala implicare a preoților vizați în activități cu tentă politică. În aceste condiții, Ministerul Apărării își rezervă dreptul de a revedea accesul acestor preoți la evenimentele desfășurate în unitățile Armatei Naționale”.

Se arată în răspunsul Ministerului Apărării. Mai mult, pelerinajele preoților la Moscova, prezentate de Mitropolia Moldovei ca fiind exclusiv de natură spirituală, au inclus, conform unor dovezi recente, nu doar vizitarea locurilor sfinte, dar și a berăriilor. Jurnaliștii de la „NordNews.md” au obținut fotografii care demonstrează că preoții, inclusiv cei ai Episcopiei de Ungheni și Nisporeni, s-au oprit la berării în timpul vizitelor la Moscova.

În plus, după ce anterior a declarat că nu știe cine plătește pentru aceste „pelerinaje” și că astfel de călătorii pot fi organizate doar cu înștiințarea Mitropoliei Moldovei, Mitropolia a recunoscut, într-un comunicat de presă emis la peste două săptămâni de la declanșarea scandalului, că în spatele zborurilor în masă la Moscova ale preoților se află Patriarhia Rusă.

Aceasta este o schimbare de poziție semnificativă, având în vedere FAPTUL că purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei Ioan Moșneguțu declarase anterior pentru „Deschide.md” că nu cunoaște cine finanțează aceste „pelerinaje” și că, dacă se demonstrează că Patriarhia Moscovei a organizat aceste călătorii fără a informa Mitropolia Moldovei, acest lucru va însemna o încălcare a ierarhiei stabilite.

Până acum, aproape 100 de preoți din Moldova au călătorit în Rusia, iar potrivit unei investigații media, acești preoți primesc instructaje din partea Patriarhiei Moscovei și a oligarhului fugar Ilan Șor privind influențarea rezultatelor alegerilor prezidențiale și ale referendumului cu privire la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

La finalul vizitei, fiecărui preot i se oferă un card „MIR”, emis de banca Promsviazbank, prin intermediul cărora, preoții ar urma să primească până la o mie de euro lunar pentru întreținerea bisericilor și pentru salarii.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu