Curtea Supremă de Justiție a admis recursul fostului procuror general Alexandru Stoianoglo și a anulat decizia Curții de Apel din 2 noiembrie 2021. Atunci, Curtea de Apel nu a acceptat plângerea lui Stoianoglo privind ilegalitatea desfășurării anchetei de către Consiliul Superior al Procurorilor inițiată pe numele său ca urmare a declarației deputatului PAS Lilian Carp privind presupusele încălcări comise de Stoianoglo.
,,Practic, CSJ a fost impusă de CEDO să restabilească un principiu fundamental al justiției, ceea ce scoate la iveală dedesubturile unui sistem influențat de interese politice. Într-un stat de drept, aceste hotărâri ar fi dus la nulitatea deciziilor adoptate de Consiliul Superior al Procurorilor, organele de urmărire penală și Președintele Republicii Moldova în speța mea”, a scris Stioanoglo peFacebook.
Iurie Margineanu, avocatul lui Stoianoglo, a declarat pentru ONE TV că acum recursul depus de fostul procuror general la Curtea de Apel în noiembrie 2021 va fi examinată de Curtea Supremă de Justiție. Mărgineanu a explicat că, de atunci, au fost operate anumite modificări legislative, conform cărora Curtea de Apel nu mai examinează recursurile depuse împotriva deciziilor Consiliului Superior al Procurorilor, acum aceasta este în competența Curții Supreme de Justiție.
Deputatul PAS, Lilian Carp s-a adresat Consiliu Superior al Procurorilor în data de 30 septembrie și a cerut verificarea „abuzurilor” comise de Stoianoglo. Potrivit acestuia, fiind deputat în Parlament în 2012, Stoianoglo a inclus în legea „Despre combaterea spălării banilor” o formulare care a permis spălarea banilor prin sistemul bancar moldovenesc prin schema „Laundromat”. De asemenea, Carp a afirmat că Stoianoglo a fost și unul dintre beneficiarii „Laundromatului”.
Pe 5 octombrie, în cadrul unei ședințe a Consiliului Superior al Procurorilor, s-a decis admiterea cererii lui Lilian Carp, iar responsabil de investigarea lui Stoianoglo este numit Victor Furtună, adjunctul șefului Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate, care atunci era procuror anticorupție. În timp ce Stoianoglo a fost suspendat temporar din funcția de procuror general.
Această decizie a fost contestată de fostul procuror general pe 2 noiembrie la Curtea de Apel, dar instanța a considerat recursul lui Stoianoglo ca fiind inadmisibil. Ulterior, Stoianoglo a contestat această decizie la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, solicitând 20.000 de euro pentru „prejudicii morale cauzate de mediatizarea cazului”, susținând că reputația sa a fost afectată din cauza imposibilității de a contesta decizia consiliului superior al procurorilor de suspendare a sa din funcție. În octombrie 2023, CEDO a stabilit că a avut loc o încălcare a articolului 6, alineatul 1 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului și că fostul procuror general a fost privat de dreptul la apărare.
În septembrie 2023, președintele Moldovei, Maia Sandu, a semnat decretul de destituire din funcție a procurorului general Alexandr Stoianoglo.
Lasă un comentariu