NOUTĂȚI

Jurnaliștii de la „NordNews.md” au obținut fotografii, demonstrând că preoții au fost la berării în Rusia

Compus de Redacția STAR

Pelerinajele preoților la Moscova, prezentate de Mitropolia Moldovei ca fiind exclusiv de natură spirituală, au inclus, conform unor dovezi recente, nu doar vizitarea locurilor sfinte, dar și a berăriilor. Jurnaliștii de la „NordNews.md” au obținut fotografii care demonstrează că preoții, inclusiv cei ai Episcopiei de Ungheni și Nisporeni, s-au oprit la berării în timpul vizitelor la Moscova.

În plus, după ce anterior a declarat că nu știe cine plătește pentru aceste „pelerinaje” și că astfel de călătorii pot fi organizate doar cu înștiințarea Mitropoliei Moldovei, Mitropolia a recunoscut, într-un comunicat de presă emis la peste două săptămâni de la declanșarea scandalului, că în spatele zborurilor în masă la Moscova ale preoților se află Patriarhia Rusă. Aceasta este o schimbare de poziție semnificativă, având în vedere că purtătorul de cuvânt Ioan Moșneguțu declarase anterior pentru „Deschide.md” că nu cunoaște cine finanțează aceste „pelerinaje” și că, dacă se demonstrează că Patriarhia Moscovei a organizat aceste călătorii fără a informa Mitropolia Moldovei, acest lucru va însemna o încălcare a ierarhiei stabilite.

Până acum, aproape 100 de preoți din Moldova au călătorit în Rusia, iar ONE TV i-a surprins pe unii dintre aceștia pe Aeroportul Internațional Chișinău, îmbarcându-se în două avioane cu destinația Moscova, cu escală la Istanbul. Majoritatea preoților au refuzat să explice jurnaliștilor scopul călătoriei și cine suportă cheltuielile. Potrivit unei investigații publicate de portalul „Deschide.md”, acești preoți primesc instructaje din partea Patriarhiei Moscovei și a lui Ilan Șor privind influențarea rezultatelor alegerilor prezidențiale și ale referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

La finalul vizitei, fiecărui preot i se oferă un card „MIR”, emis de banca Promsviazbank, aceeași instituție financiară implicată în schema prin care Ilan Șor a încercat să cumpere voturile pensionarilor din Găgăuzia și Orhei, oferindu-le un „ajutor” lunar de două mii de lei. Investigația sugerează că preoții ar urma să primească pe aceste carduri până la o mie de euro lunar, sumă destinată întreținerii bisericilor și salariilor, cu proveniență de la Patriarhia Rusă.

Mitropolia a negat anterior informațiile. Ilan Șor, condamnat în Moldova la 15 ani de închisoare în dosarul fraudei bancare și sancționat internațional pentru acțiuni de destabilizare a țării, ar fi principalul instrument în acest sens al Kremlinului.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu