NOUTĂȚI

Mitropolia Moldovei susține că pelerinajele preoților la Moscova sunt organizate și finanțate de Patriarhia Rusă

Compus de Redacția STAR

Mitropolia Moldovei schimbă macazul în scandalul pelerinajelor electorale la Moscova. La peste două săptămâni după ce s-a aflat că preoții ar fi duși în Rusia de către Ilan Șor, pentru a primi instrucțiuni despre cum să facă campanii anti UE și pentru a primi carduri bancare, Mitropolia anunță, printr-un nou comunicat, că aceste pelerinaje ar fi organizate de Patriarhia Rusă. Asta deși, anterior, vicarul Ioan Moşneguţu, care este chiar purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei, subordonată patriarhiei de la Moscova, a declarat presei că nu știe cine organizează aceste deplasări ale clericilor și nici cine suportă cheltuielile.

În comunicatul Mitropoliei Moldovei se precizează că inițiativa Patriarhiei Ruse de a organiza pelerinajele la Moscova pentru preoții moldoveni ,,urmărește familiarizarea clerului moldovean cu patrimoniul spiritual și istoric al Bisericii Ortodoxe Ruse și consolidarea legăturilor frățești între aceste două Biserici Ortodoxe. „Pelerinajele, susținute financiar de Patriarhia Rusă, nu au avut scopuri electorale sau politice”, se mai precizează în comunicat.

De asemenea, Mitropolia Moldovei anunță că aceste pelerinaje vor fi organizate și în perioada următoare, iar intinerarul acestora va include vizite la mănăstirile din regiunea Moscovei și din alte zone ale Rusiei. Anterior, Mitropolia Moldovei a negat că preoții care au fost la Moscova ar fi primit ajutoare financiare și a condamnat vehement informațiile din presă despre faptul că fețele bisericești ar fi implicate în politică și în activități de propagandă.

Până acum, au zburat în Rusia aproape 100 de preoți din Moldova, iar ONE TV a surprins o parte dintre aceștia pe Aeroportul Internațional Chișinău, unde s-au îmbarcat la bordul a două avioane pentru a ajunge la Moscova, cu escală la Istanbul. Majoritatea au refuzat să explice jurnaliștilor cu ce scop efectuează călătoria și cine suportă cheltuielile.

Anterior, Ziarul de Gardă a constatat că biletele pentru preoții din Moldova au fost procurate prin intermediul unei companii de turism din Rusia și au fost achitate în numerar, ceea ce permite ascunderea persoanei fizice sau juridice care a suportat cheltuielile.

Potrivit unei investigații publicată de portalul Deschide.md, acești preoți beneficiază de instructaje din partea Patriarhiei Moscovei și a lui Ilan Șor despre cum să influențeze rezultatele alegerilor prezidențiale și ale referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. La finalul vizitei, fiecare preot paroh ar primi câte un card ”MIR”, emis de banca Promsviazbank, aceeași instituție financiară implicată în schema prin care Ilan Șor a încercat să cumpere voturile pensionarilor din Găgăuzia și Orhei, în schimbul unui ”ajutor” lunar de două mii de lei, se mai precizează în investigația jurnalistică.

Preoților li s-ar promite că vor primi pe aceste carduri până la o mie de euro lunar, iar banii ar reprezenta „donații” pentru întreținerea bisericilor și salarii de la Patriarhia rusă. Ilan Șor este condamnat în Moldova la 15 ani de închisoare în dosarul fraudei bancare și este sancționat la nivel internațional pentru acțiuni de destabilizare a țării noastre, în favoarea Kremlinului.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu