NOUTĂȚI

Cel puțin șapte persoane au murit după ce Rusia a lansat un atac cu rachete și drone

Compus de Redacția STAR

Cel puțin șapte persoane au murit, printre care trei copii, în orașul ucrainean Lvov, după ce Rusia a lansat în cursul nopții de marți spre miercuri un nou val de atacuri cu rachete și drone. Se întâmplă la o zi distanță de la atacul sângeros al armatei ruse asupra „Institutului de Comunicații” din Poltava, care a făcut 53 de morți și peste 300 de răniți.

În atacul asupra orașului Lvov au fost avariate blocuri de locuit, școli și unități medicale. Peste 60 de persoane au fost rănite. Salvatorilor le-a reușit să scoată de sub dărâmături 12 persoane.

Patru dintre cele șapte persoane ucise sunt membri ai aceleași familii. În viață a rămas doar tatăl care în propria casă și-a pierdut soția și cele trei fiice.

„A lovit unda de șoc. Slavă Domnului, am fost protejați de sticlă. Am fost puțin speriată. După cum vedeți mi-a tăiat puțin fața. Dacă mă lovea aici, rămâneam fără ochi. Pe urmă a fost praf, am început să tușesc. Când s-a întâmplat asta, am auzit țipete pe stradă, oamenii au rămas sub dărâmături. Peste vreo 5-10 minute a izbucnit un incendiu. Au venit salvatorii. Oamenii din stradă erau în mare parte confuzi.”

„Toate ferestrele au fost sparte, absolut toate. Ușa la fel nu se închide…”

„Mama mea are 70 de ani, mătușa are 75, iar bunica 92. Unde vor locui acum, nimeni nu știe.”

Potrivit autorităților ucrainene, 11 persoane sunt internate în stare critică.

„Mai mult de 35 de persoane au cerut ajutor medical. Cinici dintre ei sunt copii. Trei copii au decedat. Am pierdut inclusiv o asistentă medicală. Îndepărtarea dărâmăturilor continuă. Dacă să vorbim despre obiectele deteriorate, avem peste 50 în tot orașul Lvov. Problema este că acesta este un patrimoniu istoric, inima orașului nostru”, a spus primarul orașului Lvov, Andrei Sadovîi.

Forțele Aeriene ale Ucrainei au anunțat că, în noaptea de 4 septembrie, au doborât șapte rachete de croazieră din 13 și 22 de drone de tip „Shahed”, din 29. Ministerul rus al Apărării a revendicat atacul asupra orașului Lvov, dar a spus că a lovit întreprinderi din complexul industrial de apărare al Ucrainei.

Între timp, în Ucraina se pregătesc remanieri majore. Mai mult de jumătate din Cabinetul de Miniștri demisionează. Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, și-a depus deja miercuri cererea de demisie. Miercuri, Rada Supremă de la Kiev a votat pentru demiterea, mai multor miniștri care și-au depus anterior cererile.

Aceștia sunt: ministrul industriilor strategice Alexander Kamișîn, ministrul justiției Denis Maliuska, ministrul ecologiei Ruslan Streleț, și viceprim-ministrul pentru integrare europeană și euroatlantică Olha Stefanișina. Rada a votat împotriva demiterii ministrului pentru reintegrare Irina Vereșciuk, și a șefului „Fondului Proprietății de Stat”, Vitalii Koval. Demiterea Ministrului Afacerilor Externe va fi supusă votului joi.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat marți că schimbările sunt necesare pentru ca instituțiile de stat să funcționeze mai bine în vederea atingerii rezultatelor la care aspiră Ucraina

„Mă aștept, de asemenea, la o pondere ușor diferită a unor direcții din politica noastră externă și internă. În primul rând, este nevoie de o cooperare mai strânsă între autoritățile centrale și comunități. Acest lucru este deosebit de important acum, în timpul pregătirilor pentru sezonul de iarnă. Trebuie să ne consolidăm cooperarea cu NATO. Pentru aceasta, este necesară o interacțiune specială. A patra direcție este Uniunea Europeană și negocierile reale pentru aderare, inclusiv pregătirea părților corespunzătoare ale viitorului acord de aderare”.

Zelenski a reorganizat guvernul său de mai multe ori de la lansarea invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina în februarie 2022. În mai anul trecut, el l-a demis pe ministrul apărării Oleksii Reznikov după o serie de scandaluri de corupție, iar la începutul acestui an, l-a destituit pe comandantul-șef al armatei, Valerii Zalujnîi.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu