NOUTĂȚI

Numărul moldovenilor care se vaccinează împotriva COVID-19 este în creștere

Compus de Redacția STAR

Odată cu creșterea bruscă a cazurilor de COVID-19 în luna august, se observă și o creștere a numărului de moldoveni care se vaccinează împotriva infecției SARS-CoV-2. În doar o săptămână s-au vaccinat peste 600 de persoane. La Centrul Medicilor de Familie Nr. 1 din sectorul Centru al Capitalei s-au imunizat de la începutul verii aproximativ 100 de oameni.

,,-Ce va făcut să veniți la vaccin ? -Am văzut că au crescut cazurile de covid, am un serviciu care înteracționez cu mulți oameni și nu aș dori să expun riscului persoanele din juruml meu. -Cum vă simțiți? Bine. Nu ați avut febră nici zilele trecut? Nu. Nu ați contactat cu nimeni infecțios? Nu. Semne catarale? -Nimic”.

Și această femeie spune că a decis să se vacineze pentru a-și proteja sănătatea ei și a celor din jur.

,,Văd că cazurile tot cresc, și știm covidul cu ce se termină. Până acuma am făcut și prima și a doua și acum prelungesc că nu știu ce va fi mai departe, iarna e înainte”.

,,Astăzi nu faceți baie, la locul injectării dacă se înroșește aplicați un șervețel cu apă rece, dacă se ridică febra mai mult de 38.5 luați ceva pentru febră”.

Oamenii spun că vaccinarea este singura soluție pentru a face față infecției cu Sars-cov-2.

,,Ne-am vaccinat prima dată și a doua oară, eu și soțul, acum pe 16 ne-am planificat să ne vaccin iarăși. De ce credeți să trebuie să vă vaccinați? Trebuie, că noi ne-am vaccinat, că soțul are multe boli și nu o bolit de covid, cu toate că noi am umblat foarte mult prin policlinică. El nu o bolit dar eu da, dar am trecut foarte ușor”.

,,Mai bine să te vaccinezi de cât să stai pe patul morții și să te gândești de ce nu ai făcut așa un simplu vaccin care putea să îți ușureze viața”.

Alții sunt reticenți și spun că nu vor să-și administreze mai multe doze de vaccin anti-COVID.

,,Am probleme cu sănătatea și mă tem că și prima dată mi-a fost rău dar încă și a doua oară. Nuștiu. Ați avut reacții adverse după vaccin? După prima vaccină mi-a fost tare rău”.

Specialiștii din cadrul Centrului Medicilor de Familie Nr.1 din Chișinău spun că vaccinul anti-COVID este recomandat în primul rând persoanelor cu boli cronice.

,,Mai recomandat vaccinul este persoanelor cu vârsta mai înaintate peste 60 de ani, persoanelor imuno-compromise, cu comorbilități, boli cronice, dar se pot vaccina și persoanele sănătoase care nu au boli concomitente și copii de la 5 ani. Vaccinându-se ar putea să contacte virsusul dar într-o formă mult mai ușoară. Nu vor avea complicațile care pot surveni fără vaccinare, dar cu vaccinul ar putea să facă boala dar mult mai ușoară”, a spus medicul de familie Anastasia Josanu.

Acest centru de vaccinare este deschis de la 8 dimineața până la ora 16:00.

,,Oamenii sunt receptivi care doresc. Acum avem doza de vaccin pfizer omicron care se face odată în an. Este diferit față de vaccinul precedent, acum se vaccinează doar o doză”, a spus asistenta medicală, Viorica Baltaga.

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco afirmă că toate instituțiile medicale sunt aprovizionate cu vaccinuri anti COVID-19.

,,Fiecare persoană trebuie să se adreseze la medicul de familie, recomandăm special vaccinarea celor care au planuri de călătorie, fiindcă nu se știe care e incidența acolo unde pleacă”.

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în perioada 26 august și 1 septembrie, au fost înregistrate 1998 de cazuri de COVID-19. De la începutul lunii iunie s-au înregistrat trei cazuri de deces provocate de infecția SARS-COV-2.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu