NOUTĂȚI

Funcționari din Soroca încătușați pentru că ar fi primit mită pentru trucarea licitațiilor publice

Compus de Redacția STAR

Viceprimarul municipiului Soroca, secretarul Consiliului municipal și arhitectul-șef al Primăriei au fost încătușați, fiind suspecțați că percepeau mită pentru trucarea licitațiilor publice. Aceștia au fost reținuți după ce ofițerii Centrului Național Anticorupție, alături de procurori, au efectuat mai multe percheziții miercuri în dosare inițiate pentru corupere activă, pasivă și trafic de influență. În anchete sunt vizați șapte reprezentanți ai autorităților locale, dar și 16 persoane fizice, inclusiv oameni de afaceri. CNA a făcut publice interceptările dintre suspecți în timp ce conveneau suma mitei.

,,-1500, asta este ceea ce vine până la autorizație. Restul, acelea, merg separat. -2000… și 1000. Hai, pune 100 de euro și încă 100 de euro, încă 200 de euro. Pune 250 de euro, ai 1750. Înseamnă că trebuie să-i zic vreo 2000, dacă vrei, ca să nu umbli nicăieri. Eu, în sensul acesta, am în vedere, ca tu să… -Nu știu, dacă o să vrei. Este prea mult 2. -O să vedem, dar dacă nu, lasă să aștepte”.

Într-o altă secvență, suspectul era indignat de suma mitei care i-a fost oferită.

,,-Asta ce? -Pentru certificat. -În lei ziceai că!? -Ei, nu ți-e totuna? -În lei nu-i 200. – -aa! Ei, acolo ia după curs cât mai scump. Eu i-am luat în euro și tot euro îți dau. -Scrie măcar 10-15 tipuri de lucrări: vopsit, zidărit, dat jos. -Aga! Descriu, da? -Dar să nu scriem că-i casă de locuit proprie. Eu nu știu de ce ai scris??? -Schimbă, schimbă… -Actul, da?”.

Viceprimarul municipiului Soroca, Ghenadie Mînăscurtă, a refuzat să răspundă la întrebările jurnaliștilor.

,,-Domnul Ghenadie cum comentați acuzațiile? -Domnul Ghenadie nu va face declarații”.

Avocata acestuia, Veronica Pascal susține că viceprimarul este nevinovat.

,,- Dumnealui este nevinovat, deci sunt niște acțiuni de rutină pentru a verifica dacă s-au făcut corect achizițiile publice. Dumnealui a fost reținut deoarece se prezumă că au discutat cu arhitectorul-șef precum că ar trebui să acorde o consultație juridică pentru o societate în care să se elibereze un certificat de urbanism și-n gluma în care erau declarațiile era indicat că mulțumire pentru consultații vei primi o plăcintă”.

Primarul orașului Soroca, Lilia Pilipețchi, care la fel a fost vizată de descinderi, a afirmat, pentru ,,Observatorul de Nord”, că nu are nicio implicare în această schemă.

,,-S-au efectuat percheziții în biroul primarului municipiului Soroca și nu au fost ridicate nimic: nici lucruri, nici suspecții, nici acte suspecte, deci este în regulă. Despre care teren este vorba? Despre terenul pe care Primăria municipiului Soroca intenționează a construi o parcare”.

Investigațiile în acest caz sunt desfășurate de Centrul Național Anticorupție împreună cu Procuratura municipiului Bălți.

,,Urmărirea penală a fost pornită în baza bănuielii rezonabile că persoane publice şi persoane cu funcţie de demnitate publică din cadrul Primăriei şi Consiliului municipal Soroca ar fi favorizat unii agenți economici în procesul de obținere a setului de documente pentru încheierea unor contracte cu municipalitatea contra unor remunerații ilicite. De asemenea, în schimbul mijloacelor financiare ilicite, primite prin intermediul unor terți, funcționarii ar fi trucat mai multe licitații în vederea câștigării acestora de către anumiți agenți economici”, a spus Ina Voloșciuc, ofițeră de presă a CNA.

În prezent, patru persoane au statut de suspect, printre care trei au fost reținute pentru 72 de ore.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu