NOUTĂȚI

Au fost implicați patru oameni, inclusiv o femeie din Moldova bănuiți de asasinatul din sectorul Rîșcani al Capitalei

Compus de Redacția STAR

În organizarea asasinatului la comandă din sectorul Rîșcani al Capitalei, produs pe 10 iulie, la ora 11:30, au fost implicați patru oameni, printre care o femeie din Republica Moldova, care a fost reținută pe 2 septembrie, a anunțat marți Viorel Cernăuțeanu, șeful Inspectoratului General al Poliției. Surse apropiate anchetei au precizat pentru ONE TV că persoana reținută este Irina Nautevici, în vârstă de 34 de ani. Anterior, ea a condus organizația primară a partidului „ȘOR” în satul Vatici, din raionul Orhei.

Infractorii au pregătit minuțios crima aproape o lună, folosind apartamente conspirative, diverse mijloace de transport și comunicații. Potrivit lui Viorel Cernăuțeanu, killerul și unul dintre complicii acestuia au sosit în Moldova pe 15 iunie cu un avion din orașul Larnaca, Cipru.

,,Aceste două persoane au fost preluate de câtre cetățeanca Republicii Moldova, care este al treilea complice în procesul respectiv, cetățeanca a Republicii Moldova, care conform analizelor făcute pe parcursul mersului urmărirei penale s-a constatat, că de fapt este și concubina compliciului nr.1”.

Cernăuțeanu a precizat că killerul și unul dintre complicii săi au mai fost anterior în Moldova și că în capitală aceștia au vizitat poligoane de tragere. Iar rolul moldovencei a constat în transportarea infractorilor. Aceasta îi ajuta să se orienteze prin oraș. La rândul său, primul complice era responsabil de menținerea legăturii cu moldoveanca, precum și de închirierea unei locuințe în imediata apropiere a locului crimei. În plus, el deținea și o altă locuință, situată la fel în apropiere de locul unde s-a produs asasinatul.

,,Complicile numărul unu dețineau un apartament în abiacentul locației, unde au fost comisă crima cu vizibilitatea de la balcon câtre locul nemijlocit al crimei, pe balconul căruia a fost instalată camera video de monitorizarea, care se monitoriza toată locația respectiva, dar precizez că ei nu locuiau în acest apartament, acest apartament este dat în chirie altor persoane”.

La o săptămână după ce a sosit în Chișinău, killerul a cumpărat o bicicletă electrică dintr-un centru comercial din Capitală, pe care a folosit-o în ziua crimei. Împreună cu primul complice, killerul a studiat în detaliu locul crimei și zonele adiacente timp de trei zile, folosind o mașină închiriată. Pe 30 iunie, primul complice a părăsit Moldova prin aeroportul din Chișinău. Acesta a zburat spre Istanbul.

Pe 7 iulie, al doilea complice a venit din Germania în România. În Iași acesta a închiriat un autoturism cu care a ajuns în Moldova. Rolul acestuia era să ajute killerul să părăsească țara după comiterea crimei.

,,Aavem omorul propriuzis. La 11:32 killerul deja se deplasează spre direcția pădurii din sectorul Rîșcanovca a capitalei. Astfel la 11:35 killerul este fixat pe strada Braniștii. Iar la interval foarte scurt de timp în aceeași zonă este fixat mijlocul de transport închiriat din Iași cu care a venit cel de al treilea complice, unde se intersectează în aceea zona”.

După aceasta, killerul s-a îndreptat spre apartamentul închiriat, iar după ce a ieșit din apartament, a plecat spre Gara de Nord, de unde, la ora 13:30, pornește cu un microbuz spre România. Din Iași, acesta a zburat la ora 19:50 cu avionul spre Bergamo, Italia. Al doilea complice a părăsit țara în jurul orei 14:00 prin vama Leușeni, a schimbat mașina și s-a îndreptat înapoi spre Germania.

Cernăuțeanu a mai spus că killerul a folosit un act de identitate fals, care avea fotografia lui, dar alte date, cu inițialele BH, în timp ce inițialele reale erau AK.

,,Care de fapt se aflau, cum am spus ceva mai sus în acțiuni de conflict cu altă grupare criminală încă din anul 2009. Iar acest lider grupării criminale cu inițialile AK, care de dapt este și killer-ul, de fapt a declarat răzbunare lui Eren Izzet încă din 2012, când ultimul l-a omorât pe fratele killer-ului”.

Adjunctul procurorului șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate, Victor Furtună, afirmă că, la doar câteva zile după comiterea crimei, autoritățile aveau deja o imagine clară asupra evenimentelor, dar detaliile nu au fost făcute publice pentru a nu compromite ancheta. La sfârșitul lunii august, autoritățile britanice l-au reținut pe primul complice, iar autoritățile moldovenești vor solicita extrădarea lui în Republica Moldova. Detaliile necunoscute au fost elucidate datorită moldovencei, care a încercat să ascundă urmele crimei.

,,O să menționez că persoana care se află la moment în custodie organelor de drept conlucrează și are un rol important în documentarea acestui caz. Cu atât mai mult că a avut și un rol și după comiterea infracțiunii – contribuind la distrugerea anumitor probe. Dar este important că la moment persoana conlucrează cu organele de drept în procesul de documentare”.

Șeful poliției a evitat să comenteze informațiile potrivit cărora femeia reținută ar fi condus o organizație primară a partidului Șor, afirmând că acest aspect nu are legătură cu materialele dosarului penal.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu