NOUTĂȚI

Peste 1800 de oameni au participat la cea de-a doua ediție a Marii Dictări Naționale

Compus de Redacția STAR

Peste 1800 de oameni au participat la cea de-a doua ediție a Marii Dictări Naționale, desfășurate pe 31 august cu ocazia Zilei Limbii Române. În Piața Marii Adunări Naționale, la cele apropape 1 000 de bănci s-au adunat participanți de toate vârstele, de toate profesiile, din toată Moldova. Cunoscătorii de limbă română au avut de scris sub dictare un fragment din „Școala Vieții”, a regretatului scriitor Spiridon Vangheli.

Pentru prima dată evenimentul s-a desfășurat simultan în sălile de clasă din 15 raioane din Republica Moldova. Pentru unii participanți, Marea Dictare Națională nu este doar un mod de a-și testa abilitățile, dar și o ocazia de a celebra inedit Ziua Limbii Române. Mulți au venit de la sute de kilometri distanță.

„Ne mândrim că avem o limbă frumoasă, melodioasă, ne mândrim că suntem români și vorbim limba română.-Ați venit de undeva de departe? -Vin din marea noastră diasporă, din Italia.”

„-Este o sărbătoare importantă și am venit să celebrăm scriind corect, ortografic, caligrafic în limba română”.

„Am participat și la prima ediție. -Ați avut un rezulta bun, sau puțin mai rău? -Așa și așa. -De data aceata doriți un rezultat mai bun. -Da -V-ați pregătit bine. -Da.”

„Pentru a mă convinge eu pe mine că am bilități în acest domeniu și de a pune la bătaie puterile și a vedea în competiție cu alte persoane.”

Prezentă la deschiderea evenimentului, președinta Maia Sandu, le-a urat succes participanților.

„Pentru noi cuvântul în limba română are o putere dublă, pentru că vine cu moștenire prețioasă, lăsată de înaintași dar și ca o responsabilitate aproape sacră pe care o ducem înainte, câtre urmași. ”

Testarea a început la ora 9 dimineața.

„Din alineat. Vâzând că intru în curte cu doi oameni, tata s-a înviorat. Vâzând… ”

În ciuda emoțiilor, participanții susțin că s-au descurcat bine.

„Textele cu dialog întotdeauna sunt un pic mai diferite, aș zice. Nu atât de complicate, dar mai diferite. Ne-am simțit plini de emoții, întradevăr niște emoții deosebite, dar sperăm că am scris bine. ”

„-Mi s-a părut destul de ușor, a fost unul interesant și m-am descurcat să-l scriu -Nu ai avut emoții? -Un pic. -Ce semnifică limba română pentru tine? -Țara mea.”

„Nu nu a fost complicată. Este un text cunoscut că l-am mai citit când eram mai mic. A fost interesant, prima dată particip.”

„Eu am lucrat pedagog 34 de ani. Acum am 80 de ani și am vrut să mă văd să-mi aduc aminte cum stăteam în clasă, în clasa întâi, cum stăteau copii mei care mă ascultau pe mine”.

Anul trecut în jur de 450 de persoane au participat la prima ediție a evenimentului. Ministul Educației și Cercetării, Dan Perciun ne-a spus că speră ca evenimentul să devină mai popular pe viitor.

„Limba română o folosim în fiecare zi, trăim în limba română, simțim în limba română, visăm în limba română. Este ceea ce ne definește, este identitatea fiecăruia dintre noi. Mă bucur că putem să celebrăm limba în așa mod. Sperăm că anul viitor în fiecare raion să avem un asemenea eveniment, iar piața să fie plină de participanți.”

Dictările vor fi verificate pe parcursul lunii septembrie de o comisie specială, formată de Ministerul Educației și Cercetării, iar cei mai buni participanți vor fi premiați în cadrul unui eveniment public.

Pentru a omagia Ziua Limbii Române, în paralel cu Marea Dictare Națională, pe Aleea Clasicilor din Chișinău, cetățenii aduceau unul câte unul flori la busturile scriitorilor români.

„Noi datorită, că l-am cunoscut pe Eminescu și am cunoscut alți clasici români, noi demult ne-am determinat cu denumirea limbii și speculațiile de azi care mai sunt, există multe speculații, ce limbă vorbim și așa mai departe”, a spus Vasile Cuhal, ministru ]n primul Guvern al Republicii Moldova.

„Limba mea frumoasă, Creangă ce-a iubit-o, și a înaripat-o în vers Alecsandri, Eminescu forma i-a desăvârșit-o, sre cultura noastră – spre a ne mândrei. Ce să fie limba română pentru mine? Este sufletul meu.”

„Nu contează unde trăim, în Basarabia, în Banat, sau în Transilvania, vorbim aceeași limbă, vorbib limba frumoasă despre care Eminescu a spus: română și punct. ”

Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop a spus pentru OneTV că în sfârșit a fost pus punct disputei lingvistice de peste 30 de ani, privind limba vorbită de moldoveni.

„În clipa în care și Republica Moldova a recunoscut prin parlament că limba oficială a țării nu se cheamă „molodovenească” ci română, deja s-a dat o lovitură tuturor moldoveniștilor. Eu am spus și astăzi că a fi moldovean e o mare bucurie și o cinste, dar în același timp poți să fii și moldovean și român, un es nicio probelmă, nu este nicio contradicție.”

Ziua Limbii Române este sărbătorită în Republica Moldova din 1990, înainte de independența țării, proclamată la 27 august 1991.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu