NOUTĂȚI

Kovesi, la Chișinău. „Situația din justiția moldovenească se îmbunătățește”

Compus de Redacția STAR

Situаția din justiția moldovenească se îmbunătățește, dar procurorii și judecătorii trebuie să muncească în continuare intensiv pentru a scăpa țara de corupție, a declarat Laura Codruța Kövesi, procuror-șef al Parchetului European, care a sosit în Moldova la invitația ministrei Justiției Veronica Mihailov-Moraru. Kövesi a mai menționat că una dintre principalele teme de discuție cu oficialii moldoveni va fi și distribuirea fondurilor europene, la care Moldova va avea acces în viitor.

,,Cred că se văd anumite schimbări pozitive. Eu pot doar să încurajez pe toți procurorii și polițiștii și judecătorii din Moldova să-și facă treaba. Fiecare să-și facă treaba acolo unde este, doar când vorbim despre lupta cu corupția cu toții trebuie să fim conștienți că acesta este fenomen care s-întâmplă tot timpul. Noi nu putem să ne oprim, nu putem să luăm vacanța, nu putem să greșim, nu putem să spunem gata am rezolvat și acuma nu mai avem nimic de făcut. Este ceva ce trebuie se întâmplă continuu”.

Procurorul a subliniat că lupta împotriva corupției și a grupărilor criminale trebuie intensificată, mai ales în contextul accesului la fondurile europene. Potrivit Laurei Kövesi, și în țările UE aceste fonduri devin ținta infractorilor. Ea a subliniat că Parchetul European va monitoriza cu atenție modul în care acești bani vor fi cheltuiți.

,,Deci cu siguranța fonduri pre-aderare vor fi destul de substanțiale. Și acolo unde sânt fonduri europene cu siguranța avem și fraude, ceea ce vedem în activitatea noastră de zi cu zi. Este unul dintre motivele pentru care am venit astăzi. Nu s-avem nici un fel de procedura specifică pentru Republica Moldova. Noi monitorizăm absolut în toate statele-membre dar și în statele terțe, acolo unde sânt fonduri europene ne facem simțita prezență. Deci cu siguranța acest lucru se va întâmpla și în Moldova, dar nu o să facem procedrura specială sau situația specială pentru Republica Moldova”.

Procurorul-șef al Parchetului European și-a început vizita în Moldova cu o întâlnire cu studenții de la Facultatea de Drept a Universității de Stat – viitorii angajați din domeniul justiției. În cadrul discuției cu aceștia, Laura Kövesi a vorbit despre importanța luptei împotriva corupției și despre necesitatea de a munci constant în această direcție.

,,Mesajul pe care am vrut să-l transmit, este că odată cu aderarea la Uniunea Europeană vor avea o șansă, restul depinde de ei. Trebuie să muncească, să fie consecvenți, am discutat despre lupta cu corupție. Am subliniat faputl că nu există nici o țară curată de corupție, deja nu trebuie să ne facem griji că una sau alta dintre țări pe care ne cunoaștem este mai coruptă sau mai puțin coruptă, corupția există peste tot. Vor avea partea de sprijin, vor avea partea de îndrumare, vor avea acces la resurse materiale mai bune și mai departe totul depinde de ei”.

Kövesi s-a întâlnit, de asemenea, și cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Sandu a subliniat importanța cooperării între Parchetul European și sistemul de justiție din Moldova în contextul integrării europene.

,,Am discutat despre importanța combaterii corupției și necesitatea unui sistem de justiție independent și puternic, fundament al unui stat de drept în care cetățenii să se simtă în siguranță și să prospere”, a scris șefa statului.

Laura Codruța Kövesi a discutat despre importanța luptei împotriva corupției în Moldova și despre reforma justiției și cu prim-ministrul Dorin Recean.

,,Schimbul de bune practici în investigarea și urmărirea penală a infracțiunilor financiare și a corupției, precum și organizarea de instruiri pentru procurorii noștri sunt doar câteva din aspectele pe care vom intensifica cooperarea noastrț”, a menționat premierul.

Laura Codruța Kövesi a efectuat ultima dată o vizită la Chișinău acum doi ani, când a semnat un acord cu Procuratura Generală a Moldovei.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu