NOUTĂȚI

În șapte luni ale acestui an, Moldova a exportat 82,8 milioane de litri de vin, cu 17%

Compus de Redacția STAR

În primele 7 luni ale acestui an, Moldova a exportat 82,8 milioane de litri de vin, cu 17% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. Valoarea exportului ajunge la 128,7 milioane de dolari, în creștere cu 22% față de 2023. Cele mai multe vinuri au ajuns în SUA, cu încasări de 22,7 milioane de dolari, de aproape 8 ori mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut.

,,Anul acesta pe prima dată pe primul loc la țara cea mai mare importuri de vinuri este State Unite. A depășit România care în continuare este partenerul nostru strategic în care în continuare noi depun efortude de promovarea vinurilor îm aceasta țara. Acesta datorează inclusiv la acțiunele unor vinării care au depus efort referitor la căutarea noilor importatori, distribuitori pe piața State Unite. În continuare piața UE este lider, până la 50%”, a spus Ștefan Iamandi, directorul Oficiului Na’ional al Viei și Vinului.

Sorin Maslo, directorul general al uneia dintre cele mai mari crame din Moldova, spune că, cele mai multe sticle cu vin au ajuns în SUA, unde consumatorii apreciază vinurile spumante moldovenești și sunt gata să plătească pentru ele.

,,Desigur Statele Unite sunt o piața țintă pentru compania noastră și este a doua piața de export după piața Uniunii Europene. Exportăm preponderent vinuri spumante și consumatorii sânt foarte mulțumiți de raportul calitate-preț a acestor produse”, a spus Sorin Maslo, director general al unei companii vitivinicole.

Reprezentanții companiilor vitivinocole susțin că în acest an, strugurii au avut de suferit din cauza secetei. Totuși, acest lucru ar putea avea un impact pozitiv asupra potențialului de export – strugurii vor avea caracteristici unice care îi vor atrage pe consumatorii europeni.

,,Condițiile din acest an sunt foarte speciale. Aceleași înghețuri târzii din primăvară și această secetă, care durează de mai bine de două luni, și-au dat rezultatele. Desigur că recolta este mai mică. Datorită faptului că vor fi condiții bune pentru vin, cred că anul acesta vor fi linii noi de vinuri pe care le vom produce”, a spus Vladimir Dorma, director al unei companii vitivinicole.

Secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Andrian Digolean, spune că gusturile consumatorilor din UE se schimbă. Oamenii din aceste regiuni preferă tot mai mult vinurile albe, spumante și cu arome dulci. Digolean a adăugat că vinificatorii autohtoni vor încerca să răspundă acestor cerințe, iar recolta neobișnuită din 2024 poate duce la o creștere a exporturilor în 2025.

,,Condițiile din acest an sunt foarte speciale. Aceleași înghețuri târzii din primăvară și această secetă, care durează de mai bine de două luni, și-au dat rezultatele, desigur recolta este mai mică. Dar datorită faptului că vor fi condiții bune pentru vin, cred că anul acesta vor fi linii noi de vinuri pe care le vom produce”.

În prezent, Vinul Moldovei este exportat în 63 de țări de către cei 124 de exportatori activi.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu