NOUTĂȚI

Pregătirea unui elev pentru noul an școlar costă minim 5000 de lei. Părinții fac ultimele cumpărături în iarmaroacele școlare

Compus de Redacția STAR

Minim 5 000 de lei, aceasta este suma pe care trebuie să scoată părinții din buzunare pentru a-și pregăti copiii pentru începutul noului an școlar. Pentru cei care merg pentru prima dată la școală, costurile pot ajunge și până la 7 000 de lei. Dacă părinții țin cont și de dorințele copilului, bugetul poate crește cu câteva sute de lei în plus. Cu toate că nu a mai rămas mult până la 1 septembrie, vânzătorii din târgurile școlare își mai așteaptă cumpărătorii.

Unul din iarmaroacele școlare care au mai rămas deschise in Chișinău se află de pe bulevardul Mircea Cel Bătrân. Părinții spun că s-au pregătit de primul clopoțel din timp, iar acum au venit să cumpere doar rechizite școlare.

,,Deja cam totul am procurat am venit să luăm o agendă. Am o elevă în clasa a opta, mai are de anul trecut, în jur de 500 de lei pentru caiete, rechezite. Dar vestimentația? În jur la vreo 2000 de lei. Costum sportiv nou, încălăminte nouă. Ați tinut cont de strictul necesar sau ați intrat și în voia fetei? Da și de strictul necesar dar și de voia ei”.

,,În rest am procurat toate, doar rechezite au rămas la suta de metri. Care sunt prețurile la vestimentație? Un scou pentru copil de clasa a cincea am achitat 690 în jur la 700 de lei, cămașile 350-370, pantaloni în jur de 500 de lei. Pentru domnișoară mai scump că sunt prețurile pentru matrui. Este o diferență față de anul trecut? Un pic, dar ne-am încadrat în același buget ca anii precedenți. Pentru un copil cam în jur de 5000 de lei, cu toate procurate, inclusiv rechezite”.

,,-Ce procurați pe ultima sută de metri? -Caiete, pixuri pentru școală, albume care trebuie, cele mai principale. Oleacă e scump pentru noi, mai ales acestea pentru clasa a noua sunt cam scumpe”.

La iarmaroacele școlare, costul unui caiet variază între 2 lei și 20 de lei, în funcție de numărul de pagini, iar prețul unui pix este de la 3 la 12 lei. Setul de învelitori pentru manuale poate fi procurat cu 30 de lei. Un elev care merge în clasa întâi are nevoie de cel puțin 10 caiete, penar, ghiozdan si un set pentru ora de pictură, ceea ce costă în jur de 1400 de lei. Cheltuielele pentru vestimentația pentru școală se ridică și până la 5000 de lei. Vânzătorii spun că în primele zile de deschidere a iarmarocului școlar a fost mare aglomerație. Deși prețurile au crescut cu 20 la sută, comercianții nu se plâng de lipsă de cumărători.

,,Anul acesta s-au ridicat un pic prețurile, cu 10-20 de lei mai mult plus minus. De exemplu anul trecut un bant era 30 acum e 40. Lumea cumpără? Da, cumpără, cu toate că e mai puțin față de anul trecut”.

,,Nu ne putem plânge sau să ne bucurăm, a fost bine de ce a fost. Sperăm ca zilele rămase să mai avem cumpărători. Ce ați observat, părinții se limitează la strictul necesar sau mai iau la dorința copiilor? Vin strict cu lista, ceva în plus nu i-au nimic”.

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, din cele 1201 de instituții din țară, doar 108 vor începe studiile duminică, 1 septembrie, în timp ce alte 1059 vor începe anul școlar luni, 2 septembrie.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu