NOUTĂȚI

Folosirea telefoanelor în timpul lecțiilor ar putea fi interzisă. MEC a pregătit un proiect în acest sens

Compus de Redacția STAR

Folosirea telefoanelor mobile în timpul lecțiilor ar putea fi interzisă în acest an de studii. Ministerul Educației și Cercetării a pregătit un proiect în acest sens care urmează să ajungă în curând în Parlament.

,,Vom reglementa utilizarea telefoanelor mobile în școli în timpul orelor doar, deci nu și în pauze. De principiu, elevii vor avea posibilitatea să vină cu dispozitivul la școlaă, dar în timpul orelor va trebuie să lase niște locuri special amenajate și nu vor avea dreptul să le utilizeze”, a spus ministrul Educației, Dan Perciun.

Dan Perciun a mai anunțat că școlile vor primi un regulament în care va fi stipulat unde vor fi depozitate telefoanele și cine va fi responsabil de supravegherea lor.

,,Obiectivul este evident să oferim mai mult spațiu elevilor să se concentreze asupra procesului educațional și nu asupra utilizării telefoanelor. Noi urmează să modificăm Codul Educației, deci o să înaintăm proiectul de lege săptămâna viitoare și vom adopta, și prin ordin de ministru un regulament, care așa tehnic o să descrie foarte clar pentru școli cum să organizeze acest proces”.

Unii elevi spun că nu văd necesitatea implementării acestei măsuri.

,,Nu sunt nici pro nici contra sunt și beneficii dar dintr-o parte ai nevoie. Profesorul ne explică și dacă nu ți-a fost clar, spre exemplu sau dacă dorești să afli o informație repede cauți și te poți informa, repede afli răspunsul”.

,,Pe unii elevi îi sustrage, pe mine nu mă sustrage și îmi este indiferent dacă am sau nu telefonul la mine. Dar majoritatea sunt sustrași și nu se pot concentra la lecții. Profesorul se enervează? Sigur, cred că legea asta ar avea un sens dar majoritatea elevilor nu vor dori să fie această lege implementată”.

,,O să contribuie la învățământ și la concentrare dar dacă vorbim doar legat de lecții nici o problemă, dar în timpul pauzei sunt în potrivă. Nu putem să ne dezlipim, totuși relația noastră e alta. -Telefoanele sustrag profesorii și elevii de la ore? -Sigur. Orice notificare, orice mesaj, aprinderea telefonului te sustrage, clipa aceea te sustrage de la profesor și ai pierdut firul”.

ărinții cred că inițiativa autorităților este una extrem de bună.

,,E bine să interzică, la început de lecții să le ia, dar la sfârșit să le dea, ca să știm cum să ajungă acasă. Eu îi dau ca să îmi spună că s-a suit în troleibuz, a coborât, dar la lecții nu cred că e important. Noi ne-am descurcat fără ele”.

,,Eu sunt de acord să aibă telefon mobil dar strict după ore, când finisează orele după lecții ca să ne apeleze pe noi părinții, dar în timpul orelor cred că e bine fără telefon”.

O părere similară o au și unii reprezentanți ai școlilor din țară, printre care și Corneliu Solomon, directorul liceului Ion Creangă din Chișinău.

,,Copiii sunt copii și el la un moment dat își scoate telefonul mobil intră pe internet, nu este atent, nu înțelege materia azi, nu înțelege materia mâine. Ei se mai joacă, ei nu sunt responsabili, nu sunt conștienți în așa măsură ca oamenii maturi”, a spus Corneliu Solomon, directorul liceului Ion Creang[ din Chișinău.

Inițiativa este deja aplicată în mai multe state europene, precum Franța.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu