NOUTĂȚI

Elevii din mai multe localităţi din Republica Moldova vor ajunge la școală cu autobuze noi

Compus de Redacția STAR

Elevii din mai multe localităţi din Republica Moldova vor ajunge la școală în siguranță și confort. Joi au fost repartizate primele 40 de autobuze școlare din totalul cele 69 procurate cu sprijinul Guvernului României.

Unul din cele 40 de autobuze va ajunge într-o localitate din Nisporeni.

,,La moment avem 11 autobuze școlare de capacitate diferită de 30 de locuri, 11 llocuri, de 17 locuri. Cel primit astăzi va fi repartizat la Gimnaziul din Mărinici și sperăm în continuare că putem asigura toate localitățile, cu adevărat cererea de transport este una în creșetere”, a spus Rodica MArian, șefa Direcției TIneret și Sport, Nisporeni.

Un alt autobuz a fost repartizat pentru liceul din satul Visoca, singurul liceu care a mai rămas în localitățile rurale din Soroca. Instituția de învățământ a beneficiat de un microbuz cu 17 de locuri, dotat conform standardelor europene.

,,La nivel de raion avem 25 de unități, am solicitat de la minister 4 unități de transport pentru a acoperi necesarul, la moment am primit o unitate și suntem în așteptare și sperăm în octombrie să ne regăsim cu cei care o să mai primească.. Fiindcă la nivel de raion avem peste o mie de elevi care se transportă”, a spus Elena Prodan, șefa Direcției Tineret și Sport, Soroca.

Managerii instituțiilor de învățământ spun că acest ajutor este mai mult decât binevenit.

,,Suntem nespuși de bucuroși că beneficiem de această unitate, avem astăzi la moment 175 de copii care se transportă din localitățile vecine și anume părinții, copii au ales să vină în școală noastră suntem mândri că beneficiem de această unitate”, a spus Ion Jitaru, director, gimnaziul din Făleștii Noi.

Autobuzele sunt esențiale pentru a putea oferi copiilor acces la educație de calitate, a spus ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.

,,Pentru noi este o provocare, rezultatele PISA arată acest lucru, această mare inechitate între rezultatele academice ale copiilor din mediul rural și cel urban, în special din instituțiile de învățământ foarte mici, iar aceste autobuze o să contribuie la accesul pentru acești copii la instituții de învățământ, unde avem cadre didactice bine pregătite, unde sunt condițiile necesare de studiu, unde pot învăța o limbă străină, unde au ocazia să participe în activități extracuriculare”.

Și prim-ministrul Dorin Recean a mulțumit României pentru ajutorul acordat sistemului educațional al țării noastre.

,,Trebuie să oferim șansa la o educație de calitate înaltă tuturor copiilor, oriunde s-ar afla ei. Iată că avem acest ajutor generos din partea Bucureștiului pe această dimensiune a educației. Vreau să-i mulțumesc și Excelenței Sale Cristian-Leon Țurcanu pentru că întotdeauna abordează problemele și solicitările Chișinăului cu mult suflet, cu multă atenție și în felul acesta, promovează agenda noastră la București, în Guvern și Parlament”.

Ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu, a menționat că autoritățile de la București vor să contribuie la îmbunătățirea calității vieții de zi cu zi.

,,Prin acest lot de autobuze credem că, contribuim foarte serios la îmbunătățirea calității în educație. Nu este prima oară, microbuze școlare au mai fost donate în 2014, în 2015, au existat programe de reabilitare a unor școli și grădinițe din R. Moldova. Deci, vedem continuitate, consecvență și perseverență și cred că acestea sunt principalele cuvinte care pot descrie modul prin care Bucureștiul înțelege să vină în sprijinul Republicii Moldova atunci când este nevoie”.

Autobuzele distribuite sunt dotate cu sistem electronic de control al stabilității, sistem de aer condiţionat și cu treaptă de urcare/coborâre pentru copii. În luna octombrie urmează să fie repartizate alte 29 de autobuze procurate cu sprijinul financiar al statului român. Costul total se ridică la aproximativ 74 de milioane de lei dintre 70 de milioane sunt din partea României.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu