NOUTĂȚI

PAS dă asigurări că nu pregătește lichidarea Mitropoliei Moldovei după declarațiile făcute de Vasile Șoimaru

Compus de Redacția STAR

Partidul Acțiune și Solidaritate nu pregătește niciun proiect de lege sau vreo inițiativă care ar lichida Mitropolia Moldovei. Formațiunea a făcut această declarație după ce deputatul PAS Vasile Șoimaru a declarat într-o emisiune televizată că țara noastră ar putea să interzică activitatea bisericii subordonate Patriarhiei de la Moscova, așa cum s-a procedat în Ucraina. PAS anunță că se distanțează de declarațiile parlamentarului, precizând că aceasta este opinia sa personală și nu reprezintă poziția partidului de guvernare.

,,Vine momentul când și noi ca Ucraina o să ne dezicem de Mitropolia Moldovei care, de fapt, este a Rusiei. Iată, cum ei singuri își bagă capul sau gâtul în jug. Cui îî trebuie asta? Să vă duceți voi? Când știi că aceia veneau cu milioane de dolari încoace, ceilalți ai lui Șor”.

Deputatul Vasile Șoimaru a făcut aceste declarații în contextul în care a fost întrebat despre legăturile unor preoți ai Mitropoliei Moldovei cu condamnatul fugar Ilan Șor și forțele de la Kremlin care încearcă să implice clericii în campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea Republicii Moldova la UE.

„Guvernarea PAS nu pregătește niciun proiect de lege sau inițiativă care ar lichida Mitropolia. PAS susține ambele Mitropolii și buna înțelegere între enoriași. Conform Constituției Republicii Moldova, Biserica este separată de stat, autonomă și nu se implică în activități politice. Poziția PAS a fost și rămâne promovarea bunei înțelegeri între toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent de religie, cultură, limbă sau etnie”, se precizează într-un comunicat al Partidului Acțiune și Solidaritate.

Săptămâna trecută, mai mulți preoți de la Mitropolia Moldovei, subordonată Bisericii Ortodoxe Ruse, au fost surprinși de ONE TV, la Aeroportul Internațional Chișinău, unde s-au îmbarcat la bordul a două avioane pentru a ajunge la Moscova, cu escală la Istanbul.

Este vorba despre clericii care, potrivit unei investigații realizate de jurnaliștii portalului Deschide.md, participă la așa-numitele „pelerinaje de spălare pe creier”, finanțate de condamnatul fugar Ilan Șor, care intenționează să folosească fețele bisericești pentru a influența rezultatele alegerilor prezidențiale și ale referendumului privind aderarea Moldovei la UE. Unii dintre peroți au revenit în Moldova imediat ce au ajuns la Moscova, la rugămintea enoriașilor și a rudelor.

Tot săptămâna trecută, Rada Supremă de la Kiev a adoptat legea prin care a interzis activitatea organziațiilor religioase care au legături cu Rusia. Documentul deschide drumul pentru interzicea Bisericii Ortodoxe Ucrainene, subordonată Patriarhei Moscovei. Legea, votată în două lecturi, va intra în vigoare peste 30 de zile de la publicare.

Proiectul de lege a fost înregistrat în ianuarie 2023, la scurt timp după ce, în urma unui val de percheziții, au fost descoperite pașapoarte rusești și literatură xenofobă în incinta mai multor lăcașe de cult ale Bisericii Ortodoxe Ucrainene.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu