Premieră pentru Republica Moldova! Ministerul Culturii solicită peste 21 de milioane de lei drept prejudiciu adus patrimoniului național de la două companii de construcții care au demolat Conacul Urban Rîșcanu-Derojinschi, datat din secolul XIX. Este vorba despre companiile „ExFactor” și „Universal Proiect”, care au ridicat în locul monumentului istoric de importanță națională un bloc de apartamente cu 18 etaje și au încălcat legislația cu privire la protejarea bunurilor de patrimoniu cultural, care interzice demolarea monumentelor istorice. Pe acest caz există și o cauză penală.
Ministrul Culturii Sergiu Prodan susține că epopeea distrugerii monumentului istoric a fost pusă la cale încă în 2006, atunci când Guvernul condus de comunistul Vasile Tarlev a transmis cu titlu gratuit edificiul din strada București 62 și terenul aferent la balanța Ministerului Culturii. În iulie 2009, în ultimele zile ale guvernării comuniste, Agenția Proprietăți Publice condusă de Igor Grigoriev a vândut unei companii trei construcții situate la această adresă: o clădire administrativă, un garaj și conacul propriu-zis, iar cumpărătorul s-a angajat să restaureze clădirile în termen de 3 ani, ceea ce nu s-a mai întâmplat. Mai mult, imobilele au fost revândute de câteva ori, iar fiecare cumpărător s-a obligat să restaureze monumentul istoric. Aceeași obligație este menționată și în certificatul de urbanism și construcții, emis de Primăria Chișinău în 2012-2013.
,,Cu toate acestea, precum bine știți, astăzi la adresa București 62 nu avem nici urmă de monument istoric. De facto, în loc să restaureze Conacul, societățile „Universal Proiect” SRL și „Exfactor-Grup” SRL – apărută între timp în povestea noastră – au demolat acest monument istoric de importanță națională, ridicând în locul lui o construcție nouă cu suprafață și volumetrie mult mai mare decât a monumentului”.
Ministrul Culturi mai spune că, în noiembrie 2018, Primăria Chișinău a permis, în mod ilegal, majorarea construcției cu 4 etaje, în lipsa unui certificat de urbanism pentru proiectare și în lipsa avizului Ministerului Culturii. În realitate, au fost ridicate încă 6 etaje. Iar în 2022, Agenția de Inspectare a Monumentelor a depus o sesizat organele de drept privind demolarea monumentului, fiind pornită o cauză penală, a mai precizat ministrul Sergiu Prodan.
„În urma acțiunilor întreprinse de Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, s-a constatat că suma prejudiciului se estimează la 21,36 milioane lei. Astfel, prin ordinul Ministrului Culturii nr 274 din 21 august, s-a solicitat societăților „Universal Proiect” SRL și „Exfactor-Grup” SRL să plătească în bugetul de stat prejudiciul menționat. Considerăm că soluționarea recuperării prejudiciului în sumă bănească va constitui, pe lângă răspunderea penală, o măsură adecvată pentru sancționarea și descurajarea distrugerii patrimoniului cultural. Este un semnal și pentru alți agenți economici.”
Directorul actual al Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, a declarat că instituția pe care o conduce susține inițiativa Ministerului Culturii și a dispus verificarea tuturor proceselor și precedurilor legate de construcția de pe adresa București 62. Companiile de construcții „Universal Proiect” și „Exfactor-Grup” nu au reacționat deocamdată la declarațiile ministrului Culturii. Am încercat să solicităm un comentariu de la cei doi agenți economici, însă reprezentanții acestora nu ne-au răspuns la apelurile telefonice.
Lasă un comentariu