NOUTĂȚI

Republica Moldova va deschide o misiune diplomatică în Kazahstan, cu sediul la Astana

Compus de Redacția STAR

Republica Moldova va deschide o misiune diplomatică în capitala Kazahstanului. O propunere în acest sens a fost aprobată miercuri în cadrul ședinței Guvernului. Aceasta este una dintre cele mai importante decizii de politică externă din ultimii ani, susține ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, care a precizat că deschiderea Ambasadei Republicii Moldova la Astana, este un semnal de consolidare a relațiilor țării noastre nu doar cu Kazahstanul, dar și cu alte țări din Asia Centrală.

„În Asia Centrală nu am avut până acum nici-o misiune diplomatică. A fost una în Uzbekistan în anii 90, care a fost închisă cu mare regret. Această misiune într-o țară atât de importantă cum este Kazahstan care are și resurse energetice importante pe care le vom valorifica grație dinamizării relațiilor politice, vom putea atrage investiții din Kazahstan, vom putea promova exporturile noastre acolo și probabil cel mai important pentru mine în calitate de cetățean este consolidarea relațiilor cu diaspora noastră.”

În Kazahstan locuiesc peste 20 de mii de cetățeni moldoveni. În prezent, pentru acestă țară este acreditată prin cumul Ambasada Republicii Moldova de la Moscova. În 2023, Kazahstan a înregistrat un PIB de aproape 260 miliarde de dolari SUA, cu aproximativ 15% mai mult față de anul precedent, și o creștere economică de 3,2%.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu