NOUTĂȚI

Vlad Filat nu poate participa la alegerile prezidențiale pe motiv că guvernarea ar fi blocat executarea hotărârii CEDO

Compus de Redacția STAR

Fostul premier Vlad Filat, care este și liderul PLDM, nu va candida la alegerile prezidențiale din octombrie. Formațiunea pe care o conduce acuză guvernarea că a blocat executarea Hotărârii Curții Europene a Drepturilor Omului referitoare la Vlad Filat, ceea ce face imposibilă participarea acestuia în cursa electorală pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova”. PLDM nu a oferit alte detalii, iar avocatul lui Vlad Filat a refuzat să răspundă la întrebările noastre, invocând că nu are permisiunea clientului său. Atât PAS, cât și Guvernul au refuzat să comenteze acuzațiile.

,,Această acțiune reprezintă un atac direct la drepturile constituționale ale cetățenilor, printre care și dreptul de a alege şi de a fi ales, subminând astfel valorile fundamentale ale democraţiei.”, se precizează în comunicatul PLDM.

Reprezentanții Partidului Acțiunii și Solidaritate au refuzat să ofere un punct de vedere, iar Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al premierul, a afirmat pentru ,,ONE TV” că Guvernul nu comentează declarațiile ,,politice ale unor concurenți electorali”, subliniind că ,,toți participanții urmează să respecte cadrul legal al Republicii Moldova”. Codului Electoral interzice moldovenilor să participe la alegeri din mai multe motive, inclusiv persoanelor ,,care au antecedente penale nestinse pentru infracțiuni săvârșite cu intenție”.

În ianuarie 2023, premierul Vlad Filat a avut câștig de cauză la CEDO într-un proces în care s-a plâns că i-a fost încălcat dreptul la un proces echitabil, iar Republica Moldova a fost obligată să-i achite o pagubă în sumă de 7500 de euro. Iar în luna mai a acestui an, liderul PLDM a fost achitat pentru spălare de bani ,,pe motiv că fapta nu întrunește elementele constitutive ale componenței de infracțiune”.

Decizia a fost luată de Judecătoria Chișinău cu sediul în sectorul Buiucani în cel de-al doilea dosar al său. În prima cauză penală, inițiată pentru corupere pasivă și trafic de influență, a fost condamnat în 2016 la nouă ani de închisoare, dar nu și-a ispășit pedeapsa până la final, fiind eliberat mai devreme în decembrie 2019, după ce i-a fost redusă pedeapsa din cauza condițiilor din pușcărie.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu