Fondatorul aplicației de mesagerie Telegram, Pavel Durov, a fost reținut duminică pe un aeroport din Franța, iar în aceeași zi, seara, arestul a fost prelungit. Durov ar fi refuzat să furnizeze serviciilor secrete ale țării informații despre utilizatorii suspectați de distribuirea drogurilor, pornografie infantilă și escrocherie.
Miliardarul rus în vârstă de 39 de ani locuiește în Dubai. Potrivit presei din Franța, care face trimitere la surse, Durov știa că este dat în urmărire, de aceea nu este clar de ce s-a hotărât să viziteze această țară.
Duminică seara, Telegram a emis o declarație oficială în legătură cu informațiile apărute despre arestarea lui Durov. În mesaj se precizează că rețeaua socială „respectă legislația UE”.
„Șeful Telegram, Pavel Durov, nu are nimic de ascuns și călătorește frecvent prin Europa. Este absurd să afirmi că platforma sau proprietarul ei sunt responsabili pentru abuzurile comise pe această platformă. Așteptăm o soluționare rapidă a acestei situații”, se arată în declarație.
Luni seara, autoritățile franceze au comentat pentru prima dată reținerea șefului Telegram. Președintele Franței Emmanuel Macron a declarat că nu este vorba despre o decizie politică.
„Arestarea președintelui Telegram pe teritoriul Franței a avut loc în cadrul unei anchete judiciare în curs. Franța este atașată de libertatea de exprimare și comunicare, inovație și antreprenoriat. Așa va rămâne”, a precizat președintele Macron.
În 2023 s-a aflat că Durov a devenit cetățean al Franței. Acest fapt permite autorităților franceze să nu-l extrădeze în alte țări ale căror cetățean este.
Platforma Telegram a fost creată în 2013. Câțiva ani mai târziu, „Serviciul federal de supraveghere în domeniul comunicațiilor din Rusia” i-a solicitat lui Durov să furnizeze date despre Telegram. Pentru că nu a făcut acest lucru, aplicația de mesagerie a fost blocată în Rusia din 2018 până în 2020, iar Durov s-a stabilit cu traiul în Dubai.
Durov mai este cunoscut și drept fondatorul principalei rețele de socializare din Rusia „VKontakte”, însă a părăsit funcția de director după ce a refuzat să furnizeze FSB-ului datele activiștilor opoziției ucrainene.
Lasă un comentariu