NOUTĂȚI

Cel puțin cinci persoane au decedat, iar alte peste 20 au fost rănite în Ucraina, în urma unui atac masiv

Compus de Redacția STAR

Cel puțin cinci persoane au decedat, iar alte peste 20 au fost rănite în Ucraina, în urma unui atac aerian masiv rusesc împotriva instalațiilor de infrastructură energetică critică a țării vecine. Rusia a lansat mai mult de o sută de rachete și o sută de drone „Șahed”, provocând pagube în cel puțin 15 regiuni. În urma atacului, au apărut probleme cu alimentarea cu energie electrică în toată Ucraina. Acesta este unul dintre cele mai mari atacuri rusești asupra Ucrainei de la începutul invaziei ruse din 2022.

Una dintre rachete a avariat hidrocentrala de la Kiev. Distrugeri au fost înregistrate la barajul rezervorului de apă și în sala de mașinării a centralei. Autoritățile dau asigurări că nu există niciun risc de rupere a barajului.

Deosebit de puternic a fost afectat sectorul energetic din regiunile Lvov, Hmelnițki, Rivne, Jitomir și Ivano-Frankivsk. Ministrul ucrainean al Energiei a declarat că „situația este complicată”, iar consecințele atacurilor sunt încă în curs de evaluare. Pana de curent a afectat inclusiv emisia unor posturi de televiziune.

Alarma aeriană a răsunat peste toată Ucraina. La Kiev aceasta a durat mai bine de opt ore. Presa locală a publicat imagini cu oameni care s-au adăpostit în stațiile de metrou.

„Acolo unde se leagănă ramurile, ale visurilor iubite… Cum să nu te iubesc, Kievul meu!”

În prezent, nu se cunoaște exact câte drone și rachete au reușit să doboare Forțele Aeriene Ucrainene. Oficialii ucraineni susțin că, deasupra Kievului, au fost distruse în jur de 30 de ținte aeriene. Într-un videoclip postat pe internet, un militar ucrainean distruge cu mitraliera cel puțin una dintre acestea.

„Ai nimicit-o! Ai nimicit-o!”

În urma atacului, în regiunile afectate au fost avariate blocuri de locuit și case, obiective feroviare și civile, automobile și depozite. În regiunea Poltava, un imobil industrial a luat foc. În orașul Luțk din regiunea Volîn, o dronă a căzut pe un bloc de locuințe. Ministerul Apărării al Rusiei și-a asumat responsabilitatea pentru atac și a subliniat că „toate obiectivele energetice țintite au fost lovite.” În urma atacului, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a îndemnat încă o dată partenerii occidentali să anuleze restricțiile privind utilizarea rachetelor cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte pe teritoriul rus.

„Putin nu se schimbă: este o ființă bolnavă, iar acest lucru este demult timp clar pentru toată lumea. La fel de clar este că el poate face doar ceea ce îi permite lumea să facă. Slăbiciunea și lipsa de decizii ferme alimentează teroarea. Fiecare lider, fiecare partener al nostru știe ce decizii puternice sunt necesare pentru a pune capăt acestui război și pentru a-l încheia în mod just.”

În contextul incursiunii desfășurate în regiunea Kursk, oficialii de la Kiev se așteptau la un atac masiv din partea Rusiei. Săptămâna trecută, Ambasada SUA a emis un avertisment privind un risc crescut de atacuri în legătură cu Ziua Independenței, sărbătorită în Ucraina sâmbătă, 24 august.

Potrivit Reuters, în timpul atacului forțelor ruse asupra Ucrainei, un obiect a pătruns în spațiul aerian al Poloniei. Armata poloneză a declarat că avioanele sale de luptă și cele ale aliaților săi au fost puse în stare de alertă. Obiectul, despre care presa poloneză scrie că nu este o rachetă, ar fi pătruns la 25 de kilometri distanță și ar fi căzut pe teritoriul Poloniei.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu