NOUTĂȚI

Premierul Indiei a efectuat o vizită la Kiev. A declarat că țara sa susține integritatea teritorială a Ucrainei

Compus de Redacția STAR

India susține integritatea teritorială a Ucrainei și este gata să joace un rol activ în orice eforturi pentru pace pentru a pune capăt războiului declanșat de Rusia, a declarat vineri la Kiev, prim-ministrul Indiei, Narendra Modi. Vizita liderului indian în Ucraina a atras atenția întregii lumi, întrucât are loc la o lună și jumătate, după ce oficialul indian s-a îmbrățișat cu președintele rus Vladimir Putin la Moscova, iar India întreține relații excelente cu Rusia. Este pentru prima dată în istorie când un prim-ministru al Indiei, a cincea economie a lumii, vizitează oficial Ucraina.

Prim-ministrul Modi și președintele Zelenski au ținut un minut de reculegere la martirologiul celor peste 500 de copii decedați din cauza agresiunii ruse.

În cadrul discuțiilor bilaterale, premierul indian a îndeamnat Ucraina și Rusia să înceapă negocierile de pace, precizând că India susține integritatea teritorială și suveranitatea statuluiu ucrainean.

„Vreau să vă spun, vouă și întergii lumi. Spunem clar și cu tărie că convingerea și anagjamentul nostru este respectarea și susținerea integrității și suveranității teritoriale. Este prioritatea noastră superioară. Problemele nu pot fi rezolvate pe câmpul de luptă. Singura cale este dialogul și diplomația.”

La Summitul de Pace din iunie, India a refuzat să semneze, alături de cele peste 100 de țări, declarația comună în care se stipula, printre altele, că „integritatea și suveranitatea teritorială” a Ucrainei trebuie să fie fundamentul oricărui acord de pace pentru a pune capăt războiului. Volodimir Zelenski a declarat la rândul său că se așteapă ca India să joace un rol important în cadrul următorului Summit de Pace.

„Încetarea războiului și obținerea unei păci juste reprezintă o prioritate pentru Ucraina. Recent, am organizat primul summit pentru pace. Vreau să vă mulțumesc pentru prezența la acest summit. Iar astăzi, una dintre temele de discuție va fi summitul pentru pace, cum putem avansa în această direcție.”

Anterior, Kievul a reacționat dur la vizita lui Modi efectuată în capitala Rusiei în luna iulie, la câteva ore după ce bombardamentele rusești au ucis cel puțin 41 de persoane în Ucraina, inclusiv la spitalul de copii „Ohmatdit” din Kiev. Zelenski a declarat atunci că este „dezamăgit să vadă liderul celei mai mari democrații din lume îmbrățișând la Moscova cel mai sângeros criminal din lume.” India încearcă să mențină un echilibru delicat între Moscova și națiunile occidentale și nu a condamnat încă direct invazia Rusiei în Ucraina.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu